Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CakePHP]Stworzenie kontrollera i akcji w AppController
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Randallmaster
Witam,

mam przykładowo taką stronę:

domena.pl/kontroler/akcja

Nie chce tworzyć plików w folderach controller i model, tylko chciałbym stworzyć to wszystko np. w pliku AppController.

W jaki sposób można takie coś wykonać?
kicaj
Stwórz wszystkie metody w AppController i następnie w Twoim domyślnym kontrolerze będziesz miał te wszystkie akcje.
Modeli nie musisz tworzyć, jeśli potrzebujesz tylko podstawowe operacje na tabeli, to możesz to zrobić odwołując się poprzez $this->Model do Twojej tabeli w bazie...
Randallmaster
ale jak zrobie

function test() {

}

w appController to muszę odwołać się do jakiegoś istniejącego controllera a ja potrzebuję ten controller zrobić bez dodawania pliku.

Mógłbyś podać jakiś przykład?
Pyton_000
odwołujesz się normalnie:

serwis.app/app/test

a przynajmniej tak to powinno zadziałać. Przecież jak tworzysz kontrolery to dziedziczysz albo po własnie AppController albo Controller (do tego się już nie odwołasz tak prosto)

[updated]
Musisz oczywiście sobie ustawić w routes.php żeby czytało to z tego kontrolera czyli 'app'

PS. No chyba że Cake wymusza nieużywania tego kontrolera poprzez zabezpieczenie jakieś ale nie mam jak tego teraz sprawdzić.
Randallmaster
Pyton mógłbyś dokładniej opisać jak to zrobić?

niestety nie rozumiem jak mam się odwołać: serwis.app/app/test.

Czy nieznany kontroler mogę zrobić w pliku appcontroller.php ?
Pyton_000
Ale czego Ty nie rozumiesz?

w AppController zrób sobie metodę test z czymś.
Jeżeli masz najnowsze Cake to wrzucasz w adres ...pl/app/metoda i tyle, ew. w routes.php robisz mapowanie na kontroller app i akcję "jakąś"
Randallmaster
no dobra działa smile.gif

domena.pl/app/artykul

ale czy jestem w stanie przerobić to u góry na to:

domena.pl/artykul ?
Randallmaster
2.x

Super działa dzięki wielkie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.