Najpierw może 2 słowa o mnie: w php-ie programuje od kilku lat (głównie hobbystycznie i dorywczo) na co dzień jestem frontend developerem. W tym roku postanowiłem wziąć się za frameworki no i na początku był codeigniter w którym się zakochałem

Dosyć dużo czytam o różnych wzorcach projektowych - bardzo ciekawy temat.
Chciałem Was zapytać o zdanie bo mam mały dylemat… Na horyzoncie pojawiły się 3 stosunkowo proste projekty do zrobienia (prosty blog, katalog produktów oraz przeglądarka i wyszukiwarka załadowanych zdjęć z możliwością ich lekkiej modyfikacji) i tu pojawia się mój dylemat bo zarówno codeigniter jak i laravel wydają mi się zdecydowanie za duże i zbyt zasobochłonne do tych projektów.
Zastanawiam się nad wykorzystaniem jakiegoś micro frameworka lub napisaniem swojego micrusa który w założeniu miałby mi rozdzielić kod na MVC a dokładniej HMVC + routing i w zasadzie tyle z ORM nie potrzebuje korzystać bo działam na jednej bazie zresztą tak jak już pisałem niekiedy zwykłe zapytanie sql jest krótsze niż to z ORM, z laravela wziąłbym funkcjonalność stosowania filtrów, w CI bardzo spodobała mi się możliwość pisania uniwersalnych funkcji do bazy które mogą być wykorzystane z wieloma tabelami(w modelu mam funkcje np. dodajRekord($data,$table){specjalne zapytanie sql} ) i tą funkcję mogę wykorzystać do różnych tabel a do tego dodałbym możliwość łatwego pisania zew. bibliotek i wrzucania ich do projektu.
Co o tym myślicie czy ma to jakikolwiek sens ? czy może lepiej skorzystać z czegoś gotowego ? a jeśli tak to co polecacie ? silex ? - chociaż tam chyba nie ma obsługi resizu i cropowania zdjęć a jak mam pisać swoje własne biblioteki to chyba wole oprzeć to na swoim własnym systemie z drugiej strony wszyscy mówią że pisanie swojego frameworka jest bezsensu i tak koło się zamyka…
Pozdrawiam