klavius
4.04.2014, 09:30:53
Witajcie,
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć na jakich zasadach działa taki player filmów który np po 72 min wywala komunikat o limicie czasowym?
Przykładowo
Mam już Player gdzie jak przekaże zmieną limit1 to wyśietli się informacja o limicie na playerze, okej, mamy tak jeśli np user o ip 111.111.222.222 wejdzie na strone xxx.com?v=444444 i sprawdzi w bazie że taki użytkownik ma limit to wyświetli informacje. Ale jesli nie ma to jak "aktualizować" ten czas i jak sprawdzać
wtedy czy dany ipek ma limit czy nie bez odświeżania strony?
Proszę o pomoc,
Dziękuje,
Pozdrawiam!
Refresh. Proszę o Pomoc.
trueblue
4.04.2014, 09:36:53
Komunikacja między ActionScript, a skryptem na serwerze, np. PHP.
Tu jest przykład jak wywoływać zadany URL i odczytywać odpowiedź:
http://www.republicofcode.com/tutorials/fl...s3externaltext/
klavius
4.04.2014, 11:30:39
Tak, jak mówiłem w przykładzie komunikację mam między flash a php. Teraz mam problem jak zrobić aby użytkownik mógł oglądać TYLKO przez 72 minuty a po tym czasie musiał odczekać te 72 minuty.
Myślałem tak:
1.User wchodzi na Stronę Jeśli jest jego adres w bazie to idzie dalej jeśli nie pierw go dodaje do bazy.
2.Jeśli user osiągną limit 72 min wyswietl komunikat(ile czasu pozostało do odczekania) jeśli nie idzie dalej do playera
3.Co minute zapytanie do bazy z danym adresem ip i dodanie tych 60 sec do rekordu
4.Krok 2.
Ma ktoś na to patent? albo jakąś pomoc odnośnie tego?
Np jak zrobić aby jeśli user jest na stronie do dodawało rekord do bazy co 60 bez odświeżania strony?
Jak zrobić to w odwrotną stronę z tym że user nie jest na stronie (czyli osiągną limit 72, wyłaczył strone ale co minute dalej jest zapytanie i odejmuje te 60 sec).
trueblue
4.04.2014, 11:35:04
Wraz z osiągnięciem limitu zapisz moment tego zdarzenia.
Potem w razie próby uruchomienia play, odczytuj z bazy czas, oblicz różnicę między tym czasem, a aktualnym, jeśli jest mniejsza niż 72 minuty, to blokuj play, jeśli nie, to wyczyść datę ostatniej blokady i uruchom film.
klavius
4.04.2014, 11:51:44
W sumie jest to rozwiązanie. Już mniej więcej mam wszystko ale 1 rzeczy nie rozumiem. Jak zrobić np skrypt w php aby cały czas się odświeżała zmienna (pobierała z bazy) x beż odświeżania strony, i było to w miarę bezpieczne i optymalne?
Dzięki za pomoc.
trueblue
4.04.2014, 11:56:13
A czemu chcesz pobierać co minutę tą zmienną?
Jeśli to ma być wykonane w AS, to możesz użyć funkcji setInterval:
http://www.republicofcode.com/tutorials/flash/setinterval/
klavius
4.04.2014, 12:00:01
Bo mamy taką sytuację ktoś wchodzi ogląda film np przez 20 min i zapisuje limit na 20 min - czyli nie przekroczony, innym razem wchodzi i oglada przez 50 min - nie przekroczony- ale jak już wejdzie za 3 razem i zacznie oglądać to po 2 min wyświetli informację. Bo inaczej to w sumie nie mam pomysłu aby to zastosować.
P.s Nie wiem czy Pamiętasz ale np na megavideo było coś podobnego.
Edit:
Bo np przez php prześlę do playera 1 zmienną o dacie gdzie w playerze oblicze czy może oglądać czy nie. A w php chciałbym "updatedować" ten licznik minutowy i jeśli jest 72 to doda date. A potem ją tylko do playera.
trueblue
4.04.2014, 12:03:27
Ok, chcesz zliczać fragmentaryczne "oglądnięcia".
No, to tak jak wyżej (setInterval) będzie chyba ok.
P.S. Pamiętaj aby czyścić interwał po osiągnięciu blokady (żeby nie zliczał mu ponad normę).
klavius
4.04.2014, 12:29:10
Nie wiem, albo się troche nie rozumiemy albo ja nic z tego nie rozumiem
* W sumie zostawimy już Playera- Działa on w sposób taki przekazuje mu link z filmem oraz Datę .
Mam np wordpressa i w jednym z dodatkowych pół dodaje link z filmem, wchodze na ten post i:
1.Pobiera ADRES IP użytkownika który wszedł i dodaje go do bazy jeśli takiego nie ma.
2.Przekazuje link z filmem oraz data do playera
3.Zapytanie do mysql że adres o ip takim i takim ma mieć zwiększoną wartosc limit o +1
okej do tego czasu jest zrozumiałe dla mnie wszystko, ale teraz jak zrobić że jak ten właśnie użytkownik jest na tej stronie aby strona powtarzała wyłacznie: "Zapytanie do mysql że adres o ip takim i takim ma mieć zwiększoną wartosc limit o +1".
Czy po prostu zrobić to tak aby flash przekazywał zmienna ip, do pliku z php co 1 min i zwiekszał tą wartosc o 1?
trueblue
4.04.2014, 12:47:12
Rozumiemy się.
Podałem Ci przykład funkcji setInterval, którą trzeba użyć w AS.
To jest dokładnie to, o czym piszesz w ostatnim zdaniu powyższego postu.
Najpewniej zrobić to bezpośrednio w AS, a nie np. korzystając z cyklicznych żądań Ajax, bo użytkownikowi może, w którymś momencie wejścia na stronę nie mieć pluginu flash, lub uszkodzony.
klavius
4.04.2014, 13:04:21
Okej, już wszystko rozumiem co i jak:D Dziękuje Ci bardzo!:)
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.