Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetlenie zawartosci bazy w kodzie PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ManiekRepki
Witam.
Zrobilem jak na razie na próbę tabelę "osoby" która ma dwa rekordy "imie" i "nazwisko" w bazie danych o nazwie "moto-engine" utworzonej w mysql.nazwa.pl. Przypisałem rekordom juz konkretne wartosci lecz mam problem z ich wyswietleniem na stronie internetowej. Oto taki fragment kodu php umiescilem na swojej stronie:

<?php

$link = mysql_connect("mysql.nazwa.pl", "moto-engine", "pass")
or die("Could not connect");

mysql_select_db("moto-engine")
or die("Could not select database");

$query = "SELECT * FROM osoby";
$result = mysql_query($query)
or die("Query failed");

while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
echo "<TR><TD>" . $row["imie"] .
"</TD><TD>" . $row["nazwisko"] .
"</TD></TR>\n";
}

mysql_free_result($result);
mysql_close($link);

?>

lecz niestety ten fragment kodu jest nie prawidłowy, nie chce sie polaczyc z serwerem mimo wpisania dobrego loginu (taki sam jak nazwa bazy danych) i hasla,
probowalem wpisac rowniez w miejsce hosta sql.moto-engine.nazwa.pl lecz nadal wywala mi błędy:

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to MySQL server on 'mysql.nazwa.pl' (111) in /home/moto-engine/ftp/forum/index.php on line 57
Could not connect

Bardzo bede wdzieczny za pomoc.
pozdrawiam
nospor
mysql.nazwa.pl - to adres gdzie masz skrypt do obslugi bazy danych. A ty masz podac adres do hosta bazy. A to dwier rozne rzeczy.

Uzywaj BBCODE do kodow.
Przenosze
Beniooo
Dla nazwa.pl używaj
Kod
localhost
jako hosta
Mega_88
W nazwa.pl dla hosta można też podawać: NAZWA_SERWERA.nazwa.pl:3307, port jest konieczny w przypadku bazy MySql 5.5, jeżeli to wersja 5.0 może być bez podawania portu czyli NAZWA_SERWERA.nazwa.pl
Aui06
Spróbuj może inaczej połączyć się z serwerem np. tak jak jest na tej stronie:
http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=32
nospor
@Aui06 przeciez to nie ma zadnego zwiazku ze sprawą..... co ma zwiazek to juz wyjasniono w postach powyzej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.