Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF][SF 2.0]
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
zend
Witam, obecnie stanąłem przed dylematem wyboru frameworka do e-learningowego projektu. Nie mogę się zdecydować pomiędzy symfony 2.0 które jest w niestablinej wersji alfa i ZF. Innych frameworków nie biorę pod uwagę, ponieważ wydają się być kiepsko zaprojektowane.Docelowa liczba userów korzystających z systemu będzie wynosić ok 300 w tym samym czasie. System będzie wynajmowany, ale będzie stał tylko na naszych maszynach.
Z jednej strony wczesna wersja symfony wydaje się być dobra, ponieważ nie jest przeładowana niepotrzebną funkkcjonalnością (obawiam się że skończy tak samo jak 1.0, mimo szczerych chęci Fabiena). Z drugiej strony to co jest plusem zaczyna być minusem, ponieważ brakujące funkcjonalności trzeba jakoś uzupełnić, kolnkudując, jest opcja zastosowania wczesnej wersji symfony 2.0 jako podstawy + komponentów z Zenda takich jak form, view i kilka innych. Czy jest sens bawić się w mieszanie frameworków?

Kolejną opcją jest zastosowanie zenda i przerobienie praktycznie zupełne przerobienie go pod względem ilości kodu i ogólnegj wydajności.
Czekanie na uzupełnienie brakującego kodu w symfony nie wchodzi w grę, także można by było uzupełnić funkcjonalności z symfony 1.4

Jakieś rady/sygestie/spostrzeżenia mogące się przydać?
redeemer
Z doświadczenia wiem, że ZF "bez emocji" udźwignie 300 osób. No chyba, że narobisz jakiś cudów w kodzie smile.gif
Crozin
Symfony 2.0 to nawet nie jest alfa... określają to mianem preview-release, więc istnieje całkiem realna szansa, że do czasu pojawienia się alfy, bety, czy finalnej wersji jakieś fundamentalne elementy zostaną zmienione.

Samemu podoba mi się to na co zanosi się w Sf2.0, ale... IMO to jeszcze nie czas na tego FW.
destroyerr
Co do przeładowanej pierwszej wersji symfony to nie rozumiem o co chodzi - jeśli czegoś jest za dużo to nie korzystasz.
Jeśli chodzi o formularze to dla Symfony powstają komponenty Form i Validator.

Niby jeszcze nie czas (uważam tak samo), ale na taki projekt trzeba patrzeć moim zdaniem trochę inaczej. Nie wiadomo kiedy nastąpi pierwsze kodowanie kontrolerów i widoku dla tego projektu (dlatego Symfony warto rozważać) do tego czasu przygotowując całą resztę projektu. Także ciężko doradzać wiedząc jedynie, że będzie 300 użytkowników.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.