Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]Wyciągnięcie pierwszego powtarzającego się ID.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mike122
Mam następująca tabele.
  1. +--+---+-------+
  2. |ID|ID2| TIME |
  3. +--+---+-------+
  4. | 1|001|12|
  5. +--+---+-------+
  6. | 2|001|13|
  7. +--+---+-------+
  8. | 3|003|13|
  9. +--+---+-------+
  10. | 4|002|13|
  11. +--+---+-------+

Więc segreguje dane wedle kolumny TIME i ID.

Następnie teraz to co nie mogę zrobić chodzi o wyciągniecie z tabeli danych w kolejności jakiej zostały posegregowane i tylko chodzi o to by były pobrane ID 1, 3 oraz 4. czyli pobierał pierwszy z powtarzających się ID2.
zeten
  1. SELECT * FROM tabela GROUP BY ID2;
Mike122
Nie chodzi mi o posortowanie według ID2 tylko wyciągnięcie wszystkich niepowtarzających się oraz pierwszego z powtarzających się.
erix
Cytat
Nie chodzi mi o posortowanie według ID2 tylko wyciągnięcie wszystkich niepowtarzających się

A mam dobry dzień, to napiszę:
  1. SELECT * FROM tabela WHERE ID NOT IN (SELECT * FROM tabela GROUP BY ID HAVING count(ID)>1)

i masz wszystkie niepowtarzające się.

Cytat
się oraz pierwszego z powtarzających się.

No to wtedy bierzesz po prostu zapytanie z podzapytania i pierwszy wyciągnięty rekord = ten, co chcesz.
Mike122
  1. SELECT * FROM `table_priv` WHERE ID2 NOT IN (SELECT * FROM `table_priv` GROUP BY ID2 HAVING count(ID2)>1)

Wywala mi błąd:
  1. Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\xampp\htdocs\test_script.php on line 23
  2.  
  3. Warning: mysql_free_result(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\xampp\htdocs\test_script.php on line 26
erix
Heh, takie błędy, to wiesz...

Masz mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, to korzystaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.