Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+mysql]TAbela slownikowa i odczyt danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PreFiX
Witam,
Mam taki problemik: jest sobie prosta tabela o nazwie 'tabela' ktora sklada sie z dwoch wartosci
1. znaczniki - auto_increment not null
2. nazwa char(50).

wpisywanie select * from tabela z poziomu mysql daje poprwne wartosc czyli wyswietla wszystko.
Natomiast wyslanie tego z poziomu php w skrypcie porzez zapytanie zwraca tylko wartosci pol nazwa.
Nie jest zwracana zadna waartosc , nie ma zadnego bledu, jest po prostu puste pole.
Odpytywanie wykonywane jest kompenda:
[laczenie do bazy]

$pytanie = "select * from tabela";
$wynik = $db->query(pytanie);
while ($wiersz = wynik->fetch_assoc())
{
echo $wiersz[znacznik];
echo $wiersz[nazwa];
}

Zeby miec pewnosc stworzylem nowe pole znacznik2 , zwykly int i w procedurce podmienilem na
echo $wiersz[znacznik2] i tak wyswietla mi poprawnie.

W czym moze byc problem ? Czy chodzi o jakies ograniczenie z poziomu php a moze Apacha?
Wersje na ktorych pracuje to mysql 5.0.15, Apache 1.3.33, php 5.0.4.

Dzieki za odpowiedz.
Amorph
sproboj:
  1. <?php
  2. echo $wiersz['znaczniki'];
  3. echo $wiersz['nazwa'];
  4. ?>

@ nospor rzeczywiście... smile.gif
nospor
@Amorph Twoj kod wygeneruej blad skladni, wiec testuj czasami co podajesz.

@PreFiX napisales ze pole nazywa sie znaczniki a odczytujesz znacznik jak wiem, ze jedna mala literka i nic nie znaczy, ale akurat w nazwach ma to duze znaczenie.

proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole
PreFiX
Rozumiem wasze uwagi ale nie o to chodzi . Pisalem to na szybk i w moim orginalnym skrypcie nazwy pol, sredniki itd. jest poprawnie - nie w tym rzecz. Faktycznie moglo to was wprowadzic w blad. ale powtorze jeszcze raz - struktura skryptu, nazwy zmiennych sa poprawne, skrypt wykonuje sie jesli odpytuje o inne pole. Jedynie jesli pytam o pole ktore jest z auto_incrementem to nic mi nie zwraca.
czy ktos juz sie z czyms takim spotkal questionmark.gif
nospor
skoro to pole jest auto_increment i nie moze byc puste, to musi tam cos byc. I jesli to cos ci sie nie wyswietla, to znaczy, ze jednak złą nazwe wpisujesz. Pokaz jeszcze raz cały kod, z poprawnymi nazwami i tym razem zastosuj bbcode.

Pozatym poraz drugi grzecznie proszę:
proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole
PreFiX
Dzieki za porady, juz sprawę rozwiązałem.
Okazało się że znaczenie miało wpisanie nazwy tabeli z duzej litery, a ja z przyzwyczajenia pisalem z małej.
Czeski błąd a tyle zachodu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.