VishOne
2.05.2011, 21:15:06
Witam, czy istnieje jakiś sposób, aby automatycznie zamienić na normalne litery "krzaki" z bazy danych? Baza jest dość obszerna, a "krzaki" są wszędzie i ręczne poprawianie tego wszystkiego raczej nie wchodzi w grę.
Pozdrawiam
yevaud
2.05.2011, 21:19:48
zwazajac na ilosc szczegolow a pomoca ktorych zdefiniowales "krzaki", odpowiedz na Twoje pytanie brzmi "prawdopodobnie tak"
VishOne
2.05.2011, 21:32:49
Sorry, że wyraziłem się trochę niezrozumiale. Sytuacja wygląda następująco, kodowanie na stronie to iso-8859-2, strona sobie działała normalnie i żadnych problemów nie było i po jakimś czasie, odwiedzam stronę ponownie, a wszędzie zamiast polskich znaków są "krzaki", zauważyłem że litera ó jest normalna. W bazie danych kodowanie jest jakoś trochę zamieszane, bo niektóre tabele mają utf8_polish_ci, a większość latin1_swedish_ci, podejrzewam. Więcej raczej powiedzieć chyba już nie mogę bo nie ma o czym, prosiłbym o podanie sposobu, jak mógłbym zautomatyzować proces zamiany "krzaków" na polskie litery. Chciałem zrobić to za pomocą opcji zamień, która istnieje w edytorach tekstu lecz takie rozwiązanie raczej odpada bo jak mam w treści link to znajdują się w nim specjalne znaki, które przy tej opcji zamieniane są na litery.
Pozdrawiam
MrCoody
2.05.2011, 21:36:22
CREATE TABLE `looog`.`20` (
`id` INT( 11 ) NOT NULL
) ENGINE = MYISAM CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci;
chyba umiesz przerobić ten kod ? jak nie to pisz

masz PHPmyAdmina ?
Możesz probować ustawić kodowanie podczas połączenia do bazy. Jak? Tematów jest już wiele o tym. Chodzi o, między innymi, names i character. Domyślam się jednak, że w tym wypadku problem nie jest po stronie kodu a hostingu, bo sam taki numer przerobiłem. Jeśli wszystko było ok i nagle z dnia na dzień coś się zrypało, to znaczy że były zmiany na hostingu. Czasem wiąże się to z jakimiś problemami i wtedy przywracają backup bazy. Jeśli zrobią to źle, to jest mega problem. Hostingi używają automatycznego, który nie zawsze się sprawdza i powoduje, że do bazy zapisuje backup, ale uszkadza kodowanie (nie rozpoznaje kodowania pliku, które niekoniecznie to utf8, ale może być ASCII lub na odwrót). Ja tak miałem z jednym mało doglądanym (zaplecze SEO). W efekcie gdy zauważyłem byki i ochrzaniłem hosting okazało się, że już nie mają tego backupu by coś poprawić.
VishOne
3.05.2011, 10:47:32
MrCoody - twój sposób nic nie pomoże bo co mi po zmianie kodowania znaków, jak bezpośrednio w bazie są krzaki.
thek - wydaje mi się, że faktycznie może i spotkała mnie ta sama sytuacja co ciebie. Hosting był jaki dość niepewny i pewnie to z ich winy wszystko się posypało.
No cóż, dam sobie z tym spokój i zrobię na podstawie tabel z bazy od nowa instalator po czym wgram wszystko na inny serwer i zacznę od nowa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.