Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql]+[php] problem z zapytaniem z getdate()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bigart
mam dziwny problem
zapytanie:
  1. $zapytanie=mysql_query("Insert into News (tytul,tresc,aktywny,data)
  2. values('".$_POST['tytul']."','".$_POST['tresc']."',".$aktywny.",getdate())",$polaczenie);
nie dziala !

zapytanie :
  1. $zapytanie=mysql_query("Insert into News (tytul,tresc,aktywny)
  2. values('".$_POST['tytul']."','".$_POST['tresc']."',".$aktywny.")",$polaczenie);
dziala

pole data jest typu datetime

nie mam pojecia co jest grane juz kilka razy robilem tego typu zapytania i bez problemu dzialaly tyle ze na mssql

uzywam krasnala
Exodus
Sry,

values('".$_POST['tytul']." ',' ".$_POST['tresc']." ' , ' ".$aktywny.", '"getdate()"'),$polaczenie);
bigart
getdate() to jest funkcja wiec raczej ten zapis nie przejdzie

z reszta nawet jak bym tak wpisal to i tak pole data bedzie wypelnione czasem 0000 00 00 00 00 00

1. <?php
  2. $czas=getdate(); 
  3. echo $czas;
  4. ?>

wypisuje mi na ekran Array !

wiecie moze co jest skopane ? to jest chyba cos z nieprawidlowym pobieraniem daty ... wiecie moze jak to naprawic ?
Cezar708
getdate() zwraca tablicę, to jest napisane w dokumentacji, proponuję abyś użył date("Y-m-d H:i").

Poza tym jeśli chcesz użyć funkcji PHP to masz błąd w zapytaniu, lepiej tak:
  1. <?php
  2. $zapytanie=mysql_query(
  3. "INSERT INTO News (tytul,tresc,aktywny,data)
  4.  VALUES ('".$_POST['tytul']."','".$_POST['tresc']."',".$aktywny.", '".date("Y-m-d H:i")."')",$polaczenie);
  5. ?>
bigart
dzięki zadziałało ... z tą dokumentacją to masz racje winksmiley.jpg

możesz mi napisać dlatego getdate() nie działa ? bo nie bardzo rozumiem dlaczego tak się dzieje. wcześniej tego problemu nie miałem ...
Cezar708
Cytat(bigart @ 23.10.2007, 13:42:08 ) *
(...) wcześniej tego problemu nie miałem ...

Ponieważ wcześniej używałeś `getdate()` jako część składową zapytania MSSQL teraz używasz innego silnika bazy danych w którym getdate() nie istnieje lub używa się w inny sposób.

bigart zasugerował, Ci że to jest funkcja, ale mu chodziło o funkcję PHP, więc pokazał Ci inny zapis, z użyciem funkcji PHP. Niestety funkcja PHP nie zwraca takiego typu wartości co Ty chciałeś (datę) tylko tablicę (Array), więc dlatego pytanie się wysypywało.

Takie rozwiązanie co masz teraz powinno być bardziej bezpieczne.

Pozdrawiam
bigart
rozumiem ... dziękuje za pomoc:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.