Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] Rozwijany div
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wlamywacz
Mógłbyś mi napisać w jaki sposób działa system że po wywołaniu danej funkcji div się rozszerza płynie. Próbowałem to zrobić na petli while dodając w każdym powtórzeniu dodatkowy pixel do czasu aż osiągnie daną szerokość jednak nic z tego prosze o jakieś info na ten temat.

P.S. Nie interesują mnie gotowe biblioteki ale zasada działania.
mls
Zasada jest właśnie taka - zwiększanie rozmiaru o n pikseli w odpowiednim przedziale czasowym (wyliczenie n z wielkości warstwy dzielonej przez czas). Dodatkowo często stosuje się w takiej animacji easing, dodatkowo oczywiście wyliczany. Ot, czysta matematyka smile.gif
A co do gotowych rozwiązań, to nie ma w nich nic złego - po to właśnie są, by ułatwiać a nie utrudniać sobie życie. Ot, choćby proste jQuery albo lekkie moofx...
yaotzin
Jeśli pozwolisz dołączę sie do tej prośby exclamation.gif

Też chciałbym sam umieć napisać coś na wzór skryptu lightbox.js dostępnego w necie. Choć ostatnio gdzieś czytałem, że przy tych projektach też korzysta się z gotowych wzorców projektowych takich jak Prototype czy script.aculo.us (wyrąbane efekty graficzne).
wlamywacz
No własnie robiłem to po pixelu w pętli while jednak ni z tego a nie chciałbym korzystać z gotowych funkcji ale zobacze jeszcze smile.gif
skowron-line
http://geotrack.nsf.pl/expand.html

zrodlo strony
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.