Mam pytanie do bardziej doswiadczonych kolegow programistow odnosnie tego jak działa chat, tzn jak on jest zrobiony
Jak wysylamy wiadomosc to trafia ona do bazy danych ,a ta baza jest wyswietlana w jakims okienku, to rozumiem.
Jednak nurtuje mnie pewien fakt, jak ja wysle taka wiadomosc to od razu pojawia sie ona u osob ktore tez siedza na tym chacie, a wiec musi istniec funkca ktora np poprzez setinterval w JS co sekunde sprawdza czy jest jakas nowa wiadomosc ,a jesli tak to ja wczytuje do listy. Czyli co sekunde wysylane jest zapytanie do bazy danych i tutaj moje pytanie - zakupilem serwer w nazwa.pl ,taki abym mogl sie uczyc programowac , no i mam tam pewne limity dzienne ,np
Liczba połączeń do baz danych liczona na serwer w ciągu doby - limit 250tys (kazde sprawdzenie czy jest nowa wiadomosc to polaczenie z BD, jesli sprawdzamy co sekunde to w ciagu godziny jeden uzytkownik polaczy sie 3600 razy).
Moim zdaniem to duzo przy wiekszej licznie osob, tak wiec ten limit jest zbyt maly, a jesli chcialoby sie pod ten serwer podczepic inne aplikacje to juz w ogole nie starcza.
Tak wiec podpowiedzcie czy jest jakas opcja zeby czat nie obciazal tak BD ?
Pozdrawiam.
nikt nie pomoze ?