Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: licencja windows
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
trucksweb
wszyscy macie naklejone klucze licencyjne na obudowach komputerow- ja tez tak mam.
Niestety plyta glowna wysiadla i musialem zmienic caly komputer- przenioslem tylko dysk i karty.
Mam nowa obudowe bez naklejki licencyjnej, a stara jakos trudno oderwac.

co mam zrobic w tym wypadku ? przeciez nie kupie nowej licencji bo to juz glupota bedzie.
Dodam, ze komputer firmowy wiec naklejka jaknajbardziej wskazana.
orson
Witam.

Jeżeli licencja jest oem to musisz kupić nową licencję - oem oznacza, że jest to integralna część komputera, jak wiatrak albo buzzer winksmiley.jpg. Dla tego trudno ją oderwać. Jeżeli to nie jest oem to jeżeli masz fakturę i nośnik możesz wyrzucić naklejkę.

pozdrawiam
Wykrywacz
@orson Bzdury kompletne opowiadasz. Normalnie logujesz się i dzwonisz na telefon który tam masz podany. Mówisz pani że musiałeś wymieć płytę główną pani podaje ci kod i po sprawie.
trucksweb
ale co mi po kodzie- gdzie go wkleje ?- musialbym reinstalowac windows albo szykac jakiegos softu do zmiany klucza- potrzebowalbym raczej naklejke, bo jak udowodnie ludziom ze skarbowki jak przyjda na kontrole ze klucz dostalem do pani przez tel ?
Wykrywacz
Trzymasz obudowę z naklejką. A panią ze Skarbówki odsyłasz do M$.
trucksweb
debilne przepisy, sprobuje odkleic ta naklejke albo zedre ja z lakierem obudowy a potem ja obmaluje na nowo blinksmiley.gif
orson
Witam.

@wykrywacz: A ty swoje KOMPLETNE bzdury opierasz na czym? na fusach? na kocich wnętrznościach? bo ja swoją wypowiedź opieram o stronę microsoftu http://www.microsoft.com/poland/licencje/p...ia/default.mspx oraz doświadczenia własne oraz znajomych związane z kontrolami BSA/Policji.

pozdrawiam
Wykrywacz
No i właśnie Orson wypisujesz poraz kolejny swoje bredni.
Radzę przejrzeć dokładni zawartość linka który mi przysłałeś.

A poza tym nie chce mi się z tobą dyskutować i twoimi doświadczonymi znajomymi do których przychodzi Policja.

trucksweb zadzwoń po prostu do pani z M$ i zapytaj co się dzieje jeżeli musisz wymienić zepsutą część w jednostce na której jest zainstalowany OEM. I po sprawie pani odprawie zgodnie z prawdą i okaże się czy ja mam rację czy orson z kolegami którzy są po nalotach policji...
sztosz
Cytat(trucksweb @ 28.10.2007, 12:32:15 ) *
ale co mi po kodzie- gdzie go wkleje ?- musialbym reinstalowac windows albo szykac jakiegos softu do zmiany klucza

Zmianę klucza umożliwia aplikacja będąca integralna część Windowsa XP, ta sama która służy do aktywacji Windowsa.

OEM jest przypisany do komputera. Teoretycznie jeżeli wymieniasz komputer kupujesz nowego windowsa. Praktycznie i licencja i przepisy są tak zamotane, że nie wiadomo czy wymieniając np. RAM masz już nowy komputer czy nie. Tak samo ze spaloną MOBO czy procesorem. Dzwoń do M$ i motaj, dostaniesz nowy klucz to się nie bój, ale nalepkę zachowaj. Teoretycznie prawo polskie opiera się na domniemaniu niewinności, praktycznie na bandzie niedouczonych, straszących debili :|
orson
Witam.

Każdy windows oem jest przypisany do płyty głównej. Zmiana płyty inna niż gwarancyjna wymaga zakupienia nowej licencji. To, że aktywują ją przez telefon nie znaczy, że jak będzie kontrola to nikt się do tego nie przyczepi. Takie jest oficjalne stanowisko MS.

Jeżeli aktywowali ci windows to się ciesz, jak nie to musisz kupić nową licencję. Dalsza dyskusja nie ma za bardzo sensu.

pozdrawiam
sztosz
@Orson: Nie do końca jest tak jak mówisz. Ogólnie masz rację, ale nie chodzi o to czy wymiana płyty głównej jest gwarancyjna, czy nie. Chodzi o to czy oprócz płyty głównej coś jeszcze wymieniałeś czy nie.

Jeżeli wymieniasz tylko i wyłącznie zepsutą płytę główną to nie jest to nowy komputer. Jeżeli upgradeujesz tylko i wyłącznie płytę główną to nie jest to nowy komputer. Tak więc nie tracisz licencji OEM. Oczywiście są to tylko i wyłącznie teorie wysnute przez Microsoft i jego pracowników. Praktyka pokazuje że prawie zawsze dostajesz nowy klucz.

PS: Smutne to czasy gdy korporacje dyktują władzy sądowniczej co jest prawe, nie zaś na odwrót. :|
Darti
Czy obejściem tego problemu jest przyklejanie stickera za pomocą taśmy biurowej przezroczystej ? W końcu nikt nie napisał (chyba) że ma być naklejone za pomocą oryginalnego kleju ?
Oczywiście teraz to po ptokach ...

I znalazłem coś takiego:
Cytat z Auto świat
Cytat
Tłuszcz rozpuszcza klej
Papierowe naklejki, a także zaschnięty, bardzo stary klej warto potraktować tłustym preparatem, ponieważ większość klejów, jakimi nasączone są nalepki, rozpuszcza się w tłuszczu. Możemy użyć preparatów wielofunkcyjnych, m.in.
1. WD-40, 2. Double TT, lub 3. Unizol itp. Równie skuteczny może okazać się olej silnikowy, jadalny itp. Zwracajmy uwagę, aby (szczególnie we wnętrzu) stosować preparaty mało brudzące i o nieintensywnym zapachu.

p.s. kupujcie windowsa OEM ze stacją dyskietek (nieśmiertelny podzespół winksmiley.jpg )
pavell
ja kupilem z myszka.. biggrin.gif
tiraeth
Cytat(Darti)
p.s. kupujcie windowsa OEM ze stacją dyskietek (nieśmiertelny podzespół winksmiley.jpg )

Cytat(pavell)

I co się cieszycie, skoro po rejestracji MS otrzymał ID waszej płyty głównej i HDD? Jak wam padnie mobo, to się pożegnacie szybko z Windowsem smile.gif

@trucksweb: Jeśli masz Windows w BOX, to spokojnie odklej klucz i naklej na nową obudowę, ewentualnie wypiłuj ten kawałek obudowy gdzie masz klucz i "doklej" do nowej winksmiley.jpg Jeśli masz OEM... to lipa, bo skoro poszła płyta główna, to raczej już nie będziesz mógł przerejestrować klucza. Tak czy inaczej nie ma lepszego sposobu niż zadzwonienie do Pomocy Technicznej Microsoft Polska.
sztosz
Cytat(pavell @ 8.11.2007, 22:37:04 ) *

Teraz już nie można kupować z myszką, bo zmieniły się warunki licencjonowania. Teraz tylko z "pełnym zestawem komputerowym", ale jeżeli sam składasz kompa, to możesz kupić dla siebie OEM, więc jest trochę lepiej moim zdaniem. Więc jeśli kupiłeś niedawno, to cię ktoś najzwyczajniej oszukał, a jak kiedyś dawno tam... no to jeszcze można było smile.gif
willywilly
witam,

mam bardzo podobny problem. Zepsuła mi się płyta główna, po jej wymianie, system windows prosi o podanie numeru licencji. nie jest to ten numer co jest na pudełku, tylko taki składający się z 6 znaków w 9 różnych boxach - razem 54 różne znaki. Można go aktywować dzwoniąc do Microsoftu i podać inny ciąg znaków, na podstawie którego powinni mi podać klucz aktywujący. Jednakże po podaniu pani z obsługi mówi, iż mój Windows jest wykryty jako nielegalny, co jest częste po wymianie płyty. System jest legalny, byl od razu z całym kompem. Odesłała mnie do HP czyli producenta kompa, a ci polecili reinstalke. Problem w tym, że to jest domowy komputer ma 5 profili, gdzie każdy ma spersonalizowane ustawienia i ciężko będzie wszystko od nowa ustawić to wszystko, nie wspominając o problemach z outlookiem, ponieważ nikt nie eksportował nigdy kontaktów itd. Piszecie, że powinni mi podać w Microsofcie, nowy Klucz, ale oni nie chąc mówiąc, że system jest bezbłędny i nie da się przypisać nowego klucza i z powrotem do HP odsyłają. W HP mówią, że to zależy od konsultanta i mogą podać, mogą nie podać. Dla mnie to wszystko wygląda jak jedna wielka komedia, bo na pewno nie jest pierwszą osobą, której padła płyta główna i chciała odzyskać wszystkie ustawienia, bez konieczności reinstalki.

Pozdrawiam i z góry dzięki za porady co mogę uczynić;P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.