Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Microsoft Silverlight
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
nasty

Witam.
Jako że to jest forum związane z web developmentem, chciałbym was poinformować o nowym produkcie firmy Microsoft o nazwie Silverlight który ma/chciałby zostać konkurencją dla Adobe Flash.
Platforma Silverlight jest dostępna dla systemów operacyjnych Windows XP SP2+ oraz MacOS X.
Zapraszam do zapoznania się z tym produktem.

Pozdrawiam
sztosz
Wiem że to CTP, ale u mnie XPSP2, FF 2.x działa to strasznie wolno (Barton 2500+, 768 MB RAM), tnie się i nie chce wczytywać. Nie widzę tu też jakiegoś potencjału większego od Flasha (ale nie twierdzę też, że to jest gorsze) którego mam defaultowo wyłączonego winksmiley.jpg Nie wydaje mi się też żeby miało to szansę w starciu z Flashem, ALE przyznam się że nie zaglądałem "pod spódnicę" tej technologii.

I czy M$ przewiduje wsparcie dla Linuxów? Bo Win + Mac to za mało. Społeczeństwo jest zbyt świadome, żeby technologia webowa "Only for Windows" miała szansę.
nasty
Moim zdaniem, to Silverlight ma przewagę nad Flash tym ze w nim można wykorzystać cały potencjał .NET Framework, który jest nieporównywalnie bardziej rozwinięty niż ActionScript. Wersje na Linuxa pojawi się, moim zdaniem - to nic oficjalnego, wraz z końcowa wersja, ponieważ Microsoft zdaje sobie sprawę ze web to nie tylko windows. (choć sam w to nie wieżę tongue.gif )

I w ogóle to według mnie takie rozwiązanie najlepiej by się sprawdzało nie na stronach www, tylko w aplikacjach z interfejsem webowym, gdzie ma się określonych docelowych odbiorców i gdzie potrzebny jest UI na poziomie desktop owym dostępny przez przeglądarkę (taka alternatywa dla Rich Clients).

Pozdrawiam.

edit: na stronie domowej produktu Microsoft pisze tak:

"Silverlight is a cross-browser, cross-platform plug-in for delivering the next generation of media experiences and rich interactive applications (RIAs) for the Web."

Wiec może się postarają o wersje dla Linuxa...
occulkot
hehe - microsoft znowu obudzil sie z reka w nocniku - kiedy juz inna technologia jest ugruntowanym standardem nagle przypomnialo im sie o czyms takim jak animacje winksmiley.jpg - juz wieksze szanse daje dla animowanego SVG niz produktu malomietkiego.

Przypomnialo mi sie jak MS twierdzil ze ma w zanadrzu super format graficzny - o jakosci X razy lepszej od jpga - i X razy lepszej kompresji winksmiley.jpg - ile lat temu to bylo biggrin.gif?
Onliner
A mi się zdaje, że to ma szanse. Głównie ze względu na to, że ma dużo większe możliwości(międzi innymi możliwość zastosowania C++). Ale i tak wszystko roztrzygnie się za rok, czy dwa....
suchy1
Po zobaczeniu przykładowych animacji doszedlem do wniosku że ten program jest biedny. Moze za rok, dwa cos sie w tym temacie zmieni. Na chwile obecna Flash jest o trzy kroku przed Silverlight party.gif
mrok
Odgrzeje kotleta winksmiley.jpg

Silverlight mimo, ze fajny to jednak traci klinetow na rzecz Adobe

http://webhosting.pl/New.York.Times.porzuc...ia.na.Adobe.AIR
http://www.internetnews.com/webcontent/art...t+Youre+Out.htm

Co ciekawe początek przygody z Silverlightem jest tanszy (VS + SKD) niż z Flexem (FlexBulider)
batman
Skoro kotlet został odgrzany, to i ja dorzucę swoje 3 grosze. Programistą flash nie jestem (kiedyś się tym bawiłem), więc nie mam jak porównać funkcjonalności obu technologii. Śledzę rozwój Silverlighta od wczesnej wersji 2 i muszę przyznać, że jest to bardzo poważna konkurencja dla Flasha/Flexa. Największą jej zaletą jest to, że ktoś kto programuje w .NET nie będzie miał żadnego problemu z opanowaniem Silverlighta. Oczywiście oprócz .NET jest szereg innych funkcjonalności, które decydują o tym, że Microsoft jest na dobrej drodze do przejęcia rynku aplikacji typu RIA. Zainteresowanych odsyłam na strony producenta winksmiley.jpg
Zarzuty jakoby Silverlight mulił przeglądarkę/system są nieco na wyrost. Było tak w pierwszych wersjach, teraz zostało to poprawione. Ciekawe co na to fani JavaFX, która jest właśnie na etapie mulenia.
Kolejny zarzut, że nie będzie działać pod Linuxem. I bardzo dobrze. Linux na desktopach to niewielki odsetek (zaraz odezwą się głowy sprzeciwu) i nie ma sensu tworzyć osobnej wersji na niszowy system operacyjny. Jest to marnowanie zasobów, które można wykorzystać w znacznie lepszy sposób.
sztosz
Cytat(batman @ 26.05.2009, 08:14:33 ) *
[...]i nie ma sensu tworzyć osobnej wersji na niszowy system operacyjny.[...]

I tu się mylisz. Jeśli Silverlight ma konkurować z Flashem to musi być dostępny wszędzie tam gdzie jest dostępny flash. I co to znaczy niszowy system operacyjny? Bo jak się okazuje, ta "nisza" jest ogromna, mnóstwo różnych ludzi w tej niszy znajdziesz.
batman
Ile osób na tym forum używa Linuxa jako podstawowego systemu? Niewielu. Jeśli znajdziesz 1000 to będzie dobrze.
W zupełności wystarczy wsparcie dla Windows oraz makówek, resztą zajmie się tzw. społeczność open source.
Poza tym z Flash playerem też nie jest różowo pod Linuxem. Dopiero od niedawna przeciętny użytkownik jest w stanie zainstalować to jako wtyczkę do przeglądarki, bez potrzeby używania konsoli.
wookieb
Czemu ograniczamy się tylko do tego forum? Grono użytkowników linuxa jest spora. Wystarczy spojrzeć na temat "NASZE PULPITY" i tam sporo osób używa linucha.

Silverlight może i będzie konkurencją dla Flasha jak naprawdę porządnie popracuje nad wydajnością bo narazie z nią słabo. W internecie swego czasu znalazłem stronkę porównującą te same "aplikacje" działające we flashu i silverlight i ten drugi wypada naprawdę słabo.

Niestety to prawda, że flash nie działa w linuxie za super ale lepiej niektóre błędy obejść niż nie stosować w ogóle.
erix
Cytat
Jeśli Silverlight ma konkurować z Flashem to musi być dostępny wszędzie tam gdzie jest dostępny flash.

Całkowicie się z tym zgadzam.

Cytat
Bo jak się okazuje, ta "nisza" jest ogromna, mnóstwo różnych ludzi w tej niszy znajdziesz.

NYT zrezygnowało z SilverLighta, bo nie było wersji na MacOS-a.

Cytat
Silverlight może i będzie konkurencją dla Flasha jak naprawdę porządnie popracuje nad wydajnością bo narazie z nią słabo.

Nie to jest problemem. Problemem jest konieczność instalacji kolejnej wtyczki, która:
  1. nie może być zainstalowana ze względu na ograniczenia administracyjne
  2. brak wersji na dany OS
  3. lenistwo użytkownika (niestety, jest to też poważny problem, gdyż instalacja Flasha jest konieczna do np. YT, a z tej samej wtyczki korzysta wiele stron). W przypadku SilverLighta, to osobiście materiały dla niego zaprojektowane widziałem tylko na stronach Małomiękkiego. I szkoda mi było czasu na instalowanie wtyczki dla tylko jednej strony.
MS za późno się obudził, źle to rozegrał. Wróżę Silverlight taką samą przyszłość, jak mieszaczom zapachów pod USB. tongue.gif
.radex
Kolejny zarzut, że nie będzie działać pod Linuxem. I bardzo dobrze. Linux na desktopach to niewielki odsetek (zaraz odezwą się głowy sprzeciwu) i nie ma sensu tworzyć osobnej wersji na niszowy system operacyjny. Jest to marnowanie zasobów, które można wykorzystać w znacznie lepszy sposób.

Tutaj się z Tobą nie zgodzę. Silverlight, tak jak Flash jest technologią do użycia głównie w przeglądarkach, a Internet jest dla wszystkich, więc IMHO nie można się ograniczać do jednej platformy. Co innego jest z aplikacjami desktopowymi - nie widzę nic złego, że większość gier jest Windows-only.

PS. Jak na moje wcale nie muszą pisać wtyczek pod Linuksa, byle by zapewnić reszcie wolność poprzez dostarczenie jakichś konkretnych dokumentacji, specyfikacji etc. Żeby właśnie ta "społeczność open-source" miała ułatwione zadanie.
bełdzio
Cytat(mrok @ 26.05.2009, 00:50:34 ) *
Co ciekawe początek przygody z Silverlightem jest tanszy (VS + SKD) niż z Flexem (FlexBulider)

Flex Bulider do zastosowan niekomercyjnych jest za free, a sdk do wszystkich smile.gif

Kolejny zarzut, że nie będzie działać pod Linuxem. I bardzo dobrze.

i tam smile.gif po pierwsze jest mono, po drugie zadna sensowna firma nie bedzie swiadomie uzywala czegos co dziala tylko na okreslonym sprzecie, to tak jakby wrocic do lat 90 i opisow "Strona działa poprawie tylko pod IE" smile.gif szczegolnie w stanach to nie przejdzie gdzie w kwestii dostepnosci stron troche jednak sie dzieje smile.gif
batman
Cytat
Czemu ograniczamy się tylko do tego forum? Grono użytkowników linuxa jest spora. Wystarczy spojrzeć na temat "NASZE PULPITY" i tam sporo osób używa linucha.
Wg gemiusa Linux używany był w ostatnich trzech kwartałach przez kilka procent użytkowników, a Windows (XP oraz Vista) przez ponad 90%. Te liczby mówią same za siebie.

Nie można się nie zgodzić, że MS bardzo się spóźnił z tą technologią. Jednak i tak przebija Flexa w każdym możliwym aspekcie (poza wtyczką do przeglądarki - tutaj nadal Flash ma ogromną przewagę).

Cytat
szczegolnie w stanach to nie przejdzie gdzie w kwestii dostepnosci stron troche jednak sie dzieje
W stanach dominuje Windows oraz Mac OS. Linuxy są równie popularne jak w nas, czyli nie ma się przejmować wtyczkami dla tego systemu.

Nie przesadzajcie ludzie z tym twierdzeniem, że linux jest jakąś potęgą w na rynku systemów operacyjnych. Jest on równie popularny jak Opera - czyli w waha się na granicy błędu statystycznego.
bełdzio
Cytat(batman @ 26.05.2009, 19:02:21 ) *
Nie przesadzajcie ludzie z tym twierdzeniem, że linux jest jakąś potęgą w na rynku systemów operacyjnych. Jest on równie popularny jak Opera - czyli w waha się na granicy błędu statystycznego.

nie chodzi o linuxy chodzi o pojecie dostepnosci, kazdy ma prawo do ogladania Twojej strony na takim samym poziomie smile.gif w usa wiele kwestii dostepnosci podyktowana jest prawnie smile.gif
erix
W USA używają MacOS, PC to "siara", bo nie ma nadgryzionego jabłka, a czymś takim, jak Linux na desktopach nie zawracają sobie głowy.

A chyba nie zaprzeczysz, że USA mają wiele do powiedzenia, jeśli chodzi o technologie.
seth-kk
Cytat(belliash @ 30.05.2009, 15:57:16 ) *
przeciez Silverlight dziala zarowno na Windowsie, OSXie jak i Linuksie czy BSD :| I to lepiej niz flash...

ciekawe - brak wsparcia dla linuxa ze strony MS a moonlight zostaje w tyle - no chyba ze w gre wchodzi glownie robienie bannerow i prostych stron
wookieb
Cytat(belliash @ 30.05.2009, 15:57:16 ) *
I to lepiej niz flash...

http://www.shinedraw.com/flash-vs-silverlight-gallery/
Wiekszosc od sliverlighta przegrywa w wydajności.

Generalnie i tak trzymam kciuki za dalsze losy flasha.
Bardziej ufam firmie zajmującej się profesjonalnymi programami graficznymi.
MWL
Moim zdaniem nic flasha nie przebije, chyba ze microsyf znajdzie jakieś haki na adobe, co jest wątpliwe. O tyle o ile udało się im wygrać gównianą IE z netscape o tyle nie zwyciężą bitwy tym czymś, bo każdy szanujący się developer wie ile microsoft zrobił złego. SilverLightowi mówię NIE! i tyle.
phpion
Cytat(MWL @ 30.05.2009, 18:57:40 ) *
Moim zdaniem nic flasha nie przebije, chyba ze microsyf znajdzie jakieś haki na adobe, co jest wątpliwe. O tyle o ile udało się im wygrać gównianą IE z netscape o tyle nie zwyciężą bitwy tym czymś, bo każdy szanujący się developer wie ile microsoft zrobił złego. SilverLightowi mówię NIE! i tyle.

Ale to płytkie... i w sumie przykre. Żadnych konkretnych argumentów, kolejne ogólne bluzgi w kierunku Microsoftu. Swoją drogą: słyszałeś o platformie .NET? Też jest gówniana bo jest spod palców Microsoftu?
wookieb
Naprawde nie wiem gdzie ty masz oczy ale w zdecydowanej wiekszosci wygrywa flash.
http://www.shinedraw.com/3d-illusion/silve...n-rotate-globe/ Tutel pewnie tez nie "zamula"?

// EDIT Trzeba było odrazu mówić, że na unixie. U mnie na win wygrana dla flasha.
Shadowsword
Niestety, ale FLASH pod linuxem tragicznie działa. Mimo to uważam, że SilverLight to niewypał. Nigdy nie miałem zainstalowanej wtyczki do SL, bo NIGDY go nie spotkałem. Dopiero teraz jak chciałem zobaczyć jak działa w porównaniu do flasha zobaczyłem informację, że muszę go zainstalować. Dopóki takie serwisy jak youtube będą korzystały z flasha SL nie ma szans się wybić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.