mam system walki. nie wiem jak go zapętlić żeby wykonywał się do momentu aż zmienna $zycie_p lub $zycie_p1 osiągnie 0. gdy wstawiałem pętlę while to ta część skryptu wogóle się nie pojawiała. może coś źle zrobiłem albo podałem złe warunki. co mam zrobić?
treść skryptu walcz.php:
<? //walcz.php $rand1 = 1; $rand2 = 2; include 'odczytaj_atak.php'; $obrazenia = $sila_p * $mnoznik; include 'odczytaj_obrona.php'; $obrazenia1 = $sila_p1 * $mnoznik1; //chyba w tym miejscu powinna zacząć się pętla $wynik = $zycie_p1 - $obrazenia; //pozostalo obroncy $wynik1 = $zycie_p - $obrazenia1; //pozostalo atakujacemu if ($zycie_p>0) {include 'atakuj.php';} include 'odczytaj_obrona.php'; else { if ($zycie_p1>0 && $zycie_p>0) {include 'bron.php';} } //a tu chyba się skończyć ?>
odczytaj_atak.php
<? //odczytaj_atak.php $wybierz = "SELECT * FROM `uzytkownik` WHERE login = '$login' AND haslo = '$haslo'"; $login = $wiersz[login]; $sila_p = $wiersz[sila_p]; $zycie_p = $wiersz[zycie_p]; $potwor = $wiersz[potwor]; } ?>
odczytaj_obrona.php
<? //odczytaj_obrona.php $wybierz1 = "SELECT * FROM `uzytkownik` WHERE id = '$id_uzytk'"; $login1 = $wiersz1[login]; $sila_p1 = $wiersz1[sila_p]; $zycie_p1 = $wiersz1[zycie_p]; $potwor1 = $wiersz1[potwor]; } ?>
atakuj.php
<? //atakuj.php $wynik = $zycie_p1 - $obrazenia; //pozostalo obroncy if ($wynik<0) {$wynik=0;} $wynik_kon = "UPDATE `uzytkownik` SET zycie_p = '$wynik' WHERE id = '$id_uzytk'"; echo ("<font class='tekst'>" . $potwor . " atakuje " . $potwor1 . " i zadaje mu " . $obrazenia . " obrazen (zostalo " . $wynik . ")<br>"); ?>
bron.php
<? //bron.php $wynik1 = $zycie_p - $obrazenia1; //pozostalo atakujacemu if ($wynik1<0) {$wynik1=0;} $wynik_kon1 = "UPDATE `uzytkownik` SET zycie_p = '$wynik1' WHERE login = '$login' AND haslo = '$haslo'"; echo ("<font class='tekst'>" . $potwor1 . " atakuje " . $potwor . " i zadaje mu " . $obrazenia1 . " obrazen (zostalo " . $wynik1 . ")<br>"); ?>