To mój pierwszy post i zarejestrowałem z tej przykrej przyczyny, ze stoję w miejscu przy robieniu koszyka, a dokładniej - przy usuwaniu dodanych w sesji zakupów.
<input type="submit" name="submit" value="'.$row['id'].'"style="margin-left:10px;"/> <!-- value posiada wartość ID produktu w bazie danych-->
{ $z1=$_POST['submit']; $koszyk = "SELECT * FROM marka2 WHERE id='$z1'"; { if(array_search($dane['naglowek']."|".$dane['cena']."|".$_SESSION['idd'].'', $_SESSION['koszyk']) === false) //Blokuje powtarzanie tej samej sesji { $_SESSION['koszyk'][$_SESSION['idd']]=$dane['naglowek']."|".$dane['cena']."|''; //dodaje sesje z danymi z bazdy MySQL $_SESSION['idd']++; } }
No i tutaj działa wszystko jak trzeba. Sesje tworzą się po mojej myśli. Schody zaczeły się w głupim i pewnie banalnym miejscu. Mianowicie przy odwołaniu się do usunięcia konkretnej tabeli z sesji.
{ foreach($_SESSION['koszyk'] as $value) { echo'<li class="koszyk">nazwa produktu: <b>'.$wynik[0].'</b> - cena: <b>'.$wynik[1].'</b> //wyświetla wszystkie tabele <input type="submit" name="usun1" value="'.$value.'"> <br></li>'; // input posiada wartość całej tabeli w sesji } }
No i teraz gwiazda tego tematu: funkcja UNNSET
{ }
Efekt tego skryptu jest taki, ze po wykasowaniu wszystkich sesji i dodaniu na nowo paru kolejnych produktów, mogę usunąć tylko jeden z nich. Każdy kolejny po naciśnieciu submita ani drgnie aż do ponownego wyczyszczenia całej sesji. Próbowałem googlowach i tworzyć coś na wzór rzeczy które znalazłem, ale żadna z nich nie działa. Finalnie przedstawiłem tą o to wersje, bo jest chyba najbardziej przejrzysta. Mało ogarniam programowanie w PHP, ale staram się naucz czegoś nowego, a akurat teraz w dodatku dostałem zlecenie zrobienia prostego sklepu. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam