Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tablet na androidzie i klawiatura
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
athabus
Witam,

mam pytanie do osób posiadających tablety z Androidem. Czy do takiego tabletu da się podpiąć standardową klawiaturę poprzez USB.

Jeśli się da, to czy gdy klawiatura jest podpięta i najeżdża się na pole tekstowe np. na stronie internetowej to czy klawiatura ekranowa pojawia się czy też nie. Jeśli się pojawia to czy idzie zrobić tak aby domyślnie się nie pojawiała?

Zaznaczę, że nie chodzi mi tu o klawiaturę dedykowaną dla danego urządzenia tylko zwykłą klawiaturę od pc podpiętą przez usb.

Będę wdzięczny za informację.
luki1004
Nie lepiej jest Ci to sprawdzić? Ja mam tableta z Androidem no i gdy go kupowałem sprzedawca mówił, że klawiaturę i inne urządzenia bez problemu się dopasują. W szczególności klawiatury innych firm, lecz o klawiaturach PCtowskich nic nie mówił. No ale jest specjalna złączka lub jak masz od razu wbudowane USB to pewnie da rade.
by_ikar
Zależy od tego czy procesor w tym tablecie wspiera usb host, jak i karnel na którym jest postawiony android to wspiera. Mam galaxy taba, ale nie mam przejściówki to ci nie powiem czy działa na tym konkretnie. Sprawdzałem jedynie myszkę na bluetooth'a i działa dość sprawnie, klawiatury takiej niestety nie mam.. Co do "wyłączenia klawiatury", to sam nie jestem w stanie ci tego powiedzieć, ale wydaje mi się że jest taka możliwość, ale raczej nie ma takiej opcji gdzieś w systemie, i najpewniej coś takiego mógłbyś w custom romie załatwić wink.gif
athabus
Dzięki, rozglądam się za czymś z portami usb - czyli wychodzi na to, że klawiatura powinna działać.
by_ikar
No nie do końca, bo niektóre klawiatury są dość niestandardowe, i wówczas albo będziesz musiał szukać sterowników, albo ich poprostu nie będzie. IMO najlepiej przez BT się łączyć. Wtedy nie trzeba się martwić o to czy obsługuje host usb, i czy ma odpowiednie sterowniki, bo je posiada. Tak jest w przypadku myszki którą testowałem. Bez problemu wykryte zostało przez BT i bez większego problemu podłączyłem. Zastanawiałem się tylko nad tą klawiaturą, patrzałem w swoim tablecie w poszukiwaniu takiej opcji i szczerze mówiąc nic sensownego nie znalazłem i pewnie trzeba by rootować taki tablet i dorzucić jakiś skrypt który po wykryciu zewnętrznej klawiatury, od razu by wyłączył tą klawiaturę ekranową..
athabus
Mi się wydaje, że jest spora szansa, że po podłączeniu zwykłej klawiatury, systemowa się po prostu schowa sama. Tak w zasadzie to ja nawet nie chcę podłączać klawiatury a skaner kodów kreskowych i najprostszą klawiaturę numeryczną.
Chyba przejdę się do MM i poproszę o pokazanie.
by_ikar
Tak, jak już przeczytałem drugi twój temat, to się domyśliłem że potrzebny ci będzie skaner kodów i klawiatura numeryczna ;) jak szukać będziesz tabletu, to niech czasem nie wcisną ci czegoś powyżej 1000zł. Jeżeli będą próbowali sprzedać droższe, to powiedz im konkretnie jaki jest ci potrzebny. Wiadomo, będą próbowali te "lepsze" sprzedać. A ja teraz mając galaxy taba, który w najtańszej wersji póki co kosztuje przeszło 2 tysiące złotych, żałuje tego że osoba która mi go podarowała, wcześniej się nie skonsultowała ze mną, bo otrzymałem tablet w wersji 32gb. A po testach innych tabletów wiem, że wcale to nie jest rewelacja, i inne mało znane marki, produkują równie dobre tablety o znacznie bardziej przystępnych cenach. A i tak z tego tabletu praktycznie nie korzystam ;)

EDIT: na prośbę pisze o tych innych tabletach, tzn tańszych, i mniej reklamowanych ;) Im mniej pamięci wewnętrznej, tym są tańsze, firmy takie jak archos, lark, huawei czy nawet acer mają w swoich egzemplarzach, modele które mają niekiedy po 2-4 gb pamięci wewnętrznej z możliwością rozszerzenia o kartę pamięci (do 32gb), 512mb ram itp cena różni się tez w modelach które mają matryce o przekątnej 7 i 10 cali. Oczywistym jest że te wersje 7 calowe będą tańsze, no ale 7 cali to też nie jest takie fajne jak 10 cali. Widzę na allegro, że nawet nawet jest w czym wybierać: http://allegro.pl/listing.php/showcat?chan...rder=pd&p=6 niektóre mają nawet dość podobne podzespoły do mojego galaxy taba, cóż, widać jak bardzo mój galaxy tab został przepłacony ;)

Najśmieszniejsze jest to, że takie firmy mało znane, czy nawet takie no name, mają o wiele lepsze wsparcie dla oprogramowania, niż taki samsung.. Czwarta wersja androida miała już jakiś czas swoją premierę. Aktualizację swojego tabletu mam planowaną na wakacje (lol), a takie tablety mało "markowe" już dawno mają najnowszą wersję systemu.. Jak trzeba walczyć o klienta, to aktualizują, jak nie trzeba, to mają wywalone.. Już wiem dlaczego nie mam telefonu prosto od samsunga (nexus s) ;)

Ten jest nawet ciekawy: http://allegro.pl/tablet10-1-cortexa9-512m...2149897010.html poszukać do tego custom roma na xda, i do przeglądania internetu, czy odbierania poczty, lub grania w niezbyt wymagające gierki (większość gier w markecie) to idealnie się nadaje. A 850zł w porównaniu do 2 tysięcy, nie specjalnie szokuje ;)

EDIT2: do tej listy producentów oczywiście można by dołożyć sporo więcej, te akurat przyszły mi do głowy. W między czasie przyszedł mi do głowy jeszcze jeden producent, ZTE; co prawda jest to chińska firma, ale cenowo ich tablety stoją w miarę rozsądnie, a jakościowo podobnie, jak te z wyższej półki. Dodatkowo, nie uważam się za jakiegoś speca, co najwyżej liznąłem temat tabletów. Dlatego po bardziej szczegółowe informację odsyłam najlepiej na polskie forum androida: forum.android.pl gdzie można już bardziej konkretnych ludzi niż ja znaleźć ;)
marcio
Ja posiadam to http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&h...024&bih=485 i myszka jak i klawiatura pod usb dziala pod bt czytalem ze tez dziala ale znow nie wszystkie musialbys poczytac na forach jakie marki sa najbardziej kompatybilne.

Co do chowania klawiatury to nie pamietam ale np w moim htc desire z mamy sprzetowa klawiature i wtedy da ekranowa sie nie pojawia mysle ze system sam wykrywa ze podpieta jest klawiatura i poprostu nie bedzie wlaczac tej drugiej(IMHO ona i tak nie przeszkadza w czasie wprowadzania tekstu)
athabus
Dzięki Marcio. Mi akurat będzie przeszkadzać ta klawiatura systemowa, bo mam zastosowanie inne. Tj. Jest to "strona internetowa" z 1 pole tekstowym, które przechwytuje liczby zbierane przez skaner kodów kreskowych - poniżej tego pola są produkty do spakowania przez magazyniera i zależy mi, żeby były one widoczne, a nie przykryte klawiaturą systemową... Ale w najgorszym razie zrobię tak, że nie będzie pola tekstowego, tyko będzie przechwytywanie keypreesa w js bez pola tekstowego... coś się wymyśli ;-)
by_ikar
To już lepiej żebyś zrootował taki tablet, i napisał odpowiedni skrypt, który by w ogóle wyłączył klawiaturę. Możliwe że to nawet jest kilka linijek - nie wiem, nie znam się. Wiem że skrypt, to auto ukrywania dolnej "belki" miał niewiele ponad 1kb, który użyłem na swoim tablecie, co by mi belka w filmach się nie pojawiała. Ogólnie to tak jak wyżej napisałem, o bardziej szczegółowe informacje to lepiej żebyś na tym polskim forum androida napisał. Tam jest całkiem sporo geeków takich typowo linuksowych, i potrafią w wielu rzeczach związanych z androidem, znacznie lepiej doradzić niż ja ;)

Na desire z mogła ta klawiatura się ukrywać, dlatego że htc, czy samsung nie pakują czystego androida, który może być na takim niedrogim tablecie dostępny. A dają swoje nakładki odpowiednio sense (htc), touchwiz (samsung). I może to być dodatkowa funkcja w takiej nakładce. Swoją drogą takie nakładki to jest IMO samo zło, zwłaszcza w przypadku samsunga. Tablet który nie jest najgorszy parametrami ale na starcie ma takiego "laga", że szlak mnie trafiał.. Już nie wspomnę o tym że każdy jeden proces, nie był po zamknięciu killowany, czy nawet usypiany i nawet te prawie 800mb ram to dość często było za mało i wyjściem jest za każdym razem przyciśnięcie "domku" i trzymanie aż pojawi się "menadżer procesów" i wyczyszczenie pamięci.. Aktualnie postawiłem testową wersję ICS z xda i jestem super zadowolony, że nie ma tam żadnego dodatku od samsunga ;)
marcio
@athabus dzis wlasnie kupilem mysz i klawiature logitech k260 jutro podlacze do tableta i powiem co i jak.

EDIT:

Ok przetestowalem i logitech k260 dziala w 3sec jest juz gotowa klawiatura jak i myszka.Myszka dziala prawidlowo.
Co do klawiatury jak sie wcisnie pole typu text to klawiatura ekranowa sie wysuwa jednak mozna ja schowac i pisac dalej na normalnej klawiaturze.
athabus
Marcio - wielkie dzięki za przetestowanie i informację - już wiem czego się spodziewać.
by_ikar
To tak jak myślałem, że trzeba by jakiś niewielki skrypt napisać. Wydaje mi się że dużo z tym roboty by nie było, aczkolwiek sam nie czuje się na siłach aby samemu ci taki skrypt napisać...
webmaniak
Witam,
zastanawiam się nad kupnem tableta. I teraz pytanie do osób znających się w temacie smile.gif jaki najtańszy tablet polecicie zdatny do użycia z parametrami:
-modem wbudowany
-min. dwurdzeniowy procesor
-min. 1GB ramu
Przez pojęcie zdatny do użycia mam namyśli taki który nie będę musiał oddawać na gwarancję. Jak się popatrzy na allegro to tablet z tymi parametrami jest najtańszy za 400zł ale jak się przeczyta opinie, że ładowanie nie działa, a po oddaniu do serwisu jeszcze zarysowali, to nawet nie chce takiego sprzętu. Ma to być po prostu najtańszy dobrej jakości sprzęt smile.gif
Tablet poszukuje do:
-czasem będzie do gier
-głównie Internet
-sporadycznie do programowania, czyli jeśli będę potrzebował coś pilnie zrobić to fajnie żeby tablet uciągnął jakieś aplikacje tego typu i miał klawiaturkę,
-filmy(ekran 4 calowy w telefonie jest za mały do niektórych ;/)
Obecnie zastanawiam się nad:
http://allegro.pl/tablet-goclever-tab-m813...3434690931.html - sprzedaje firma która budzi moje zaufanie, więc nawet jeśli będzie bubel to wiem że będę mógł zareklamować z pozytywnym skutkiem(mogę się mylić), ponadto, widziałem go chyba na stronie komputronika, więc nie może to być zła marka
http://allegro.pl/tablet-asus-transformer-...3411743028.html - to inna pułka cenowa, kolega go ma i poleca.
Proszę o opinie jakie tablety polecicie do takich zastosowań przede wszystkim jakich parametrów szukać. Z góry dziękuję smile.gif
Posio
Asus NEXUS 7 - POLECAM smile.gif
Wszystko fajnie, niestety do programowania tablety się nie nadają (bynajmniej te na androidzie). Brak sensownych środowisk i bardzo niewygodne użycie (nawet jesli masz klawiaturę).
Polecam bo sam takiego mam, nigdy mnie nie zawiódł, zawsze ma najnowsze oprogramowanie prosto od Google, jest szybki, można pograć w zombiaki i chrome śmiga ze spora liczbą otwartych kart bez zacinek smile.gif

Co do ew. reklamacji, z tego co się orientuje Asus posiada w PL dość dobre wsparcie i gwarancje D2D
tomek120
Nie ma żadnego problemu z podłączeniem klawy pod tablet. Oczywiście, jeśli klawiatura jest pod USB biggrin.gif Ja kupiłem swojego czasu nawet jeden z gorszych tabletów na allegro jaki był. Jakiś tam chiński za śmieszne pieniądze. Mimo to, klawa pod USB działała smile.gif
webmaniak
To pochwal się jeszcze jak się sprawuje i jaki to konkretnie model.
Posio
No podłączenie klawiatury pod tablet to nie filozofia smile.gif Czy to po kablu czy BT. Oprócz tego że wymaga USB OTG.
Z tańszych tabletów polecam Lenovo A1000 - co prawda d.py nie urywa ale czuć jakość IBM i sprawował mi sie cąłkiem ładnie przez dobre kilka tygodni smile.gif
Odrzutowiec
U mnie też nie ma problemów, żeby podłączyć klawiaturę pod tablet. smile.gif
webmaniak
Witam ponownie,
Pod koniec lipca jednak nie zdecydowałem się na żaden model, teraz postanowiłem to zmienić. Parametry trochę się mi zmieniły smile.gif:
-modem wbudowany
-min. czterordzeniowy procesor
-min. 1GB ramu
-ekran fajnie jakby był większy niż 7, ale ten rozmiar też może być
-slot pamięci - nexus 7 I generacji nie ma slotu pamięci kart sd - nie interesuje mnie zatem,
-funkcja dzwonienia
Gdyby nie ten ostatni warunek to brałbym lenovo a3000. Poza tym natrafiłem na taki: http://allegro.pl/tablet-iconia-a1-811-4x1...3519616198.html ale nie ma o nim recenzji, nie wiem czy ma funkcje telefonu ;/ Pomóżcie i polećcie coś smile.gif
buliq
Cytat(webmaniak @ 9.09.2013, 13:01:31 ) *
-min. czterordzeniowy procesor

Po co ci więcej jak 4 rdzenie? Szybkość reakcji, wydajność nie zależy głównie od ilości rdzeni, więc nawet procesor Mediatek który ma mieć 8 rdzeni wydajnością pewnie nie osiągnie pułapu Qualcomma. Nie ma się co jarać ilością rdzeni ...
webmaniak
Samsung tab 2 10-ok 1000zl,
Lenovo s6000-ok 1200zl
Różnica niewielka, a więcej rdzeni jest. Jedyny model jaki znam z funkcją telefonu to asus fonepad, ale ma jeden rdzeń. Jak polecisz coś z 2-oma rdzeniami to zerkne. Ale pasie żeby można było dzwonić, bo jeśli nie to a3000 jest idealny jak dla mnie.
Posio
eeeeee... z tego co się orientuje, posiadając moduł 3G masz jakby automatycznie funkcję dzwonienia. Są do tego aplikacje w markecie więc co to za problem ?
Również slot na karty SD przy wewnętrznej pamięci ~32 GB zdaje mi sie zbędny. Nie wnikając to że bez dobrej karty jest to po prostu spowalnianie urządzenia.

więcej niż 4 rdzenie ? A co ty? Autocada na androida zrobili ? ^^ hehe.
1GB ramu, to już w zasadzie mało, przy włączonej większej ilości aplikacji w tle, czuć zamułkę.

Poczekaj jeszcze z miesiąc, pomyśl przeanalizuj.

BTW. Nexus 7 2giej generacji potanieje jak go więcej nawiozą do nas smile.gif
webmaniak
Cytat(Posio @ 10.09.2013, 00:00:27 ) *
eeeeee... z tego co się orientuje, posiadając moduł 3G masz jakby automatycznie funkcję dzwonienia. Są do tego aplikacje w markecie więc co to za problem ?

Może podać przykład takiej aplikacji? Ja się sugerowałem tym opisem: http://tablety24.pl/lenovo-a3000-3g-nowy-7...cja-techniczna/ Ale jeśli jest do tego apka to zmienia dużo smile.gif
Również slot na karty SD przy wewnętrznej pamięci ~32 GB zdaje mi sie zbędny. Nie wnikając to że bez dobrej karty jest to po prostu spowalnianie urządzenia.

A możesz podać tablet do 1000zl masz pamięć wewnętrzną ~32GB? Bo ja widzę tablety w tej cenie z 4GB pamięci wewnętrznej, czasem 8. A powyżej 1k to już raczej standard taki slot.
więcej niż 4 rdzenie ? A co ty? Autocada na androida zrobili ? ^^ hehe.
1GB ramu, to już w zasadzie mało, przy włączonej większej ilości aplikacji w tle, czuć zamułkę.

Za tą odpowiedź baaaardzoo dziekuję. Aczkolwiek odnośnie rdzeni - tak jak wspomniałem jeśli mogę kupić tańszy lenovo z większą ilością rdzeni - to czemu nie? Teraz może nie wiele apek wymaga dużej ilości rdzeni, ale co będzie w przyszłości smile.gif? ja tego nie wiem. Ale z ilością pamięci się zgodzę, że to ona jest ważniejsza.

Poczekaj jeszcze z miesiąc, pomyśl przeanalizuj.

BTW. Nexus 7 2giej generacji potanieje jak go więcej nawiozą do nas smile.gif

No chyba tak zrobię. Tym bardziej że ma wyjść lenovo a5000 i ten nexus już właściwie jest - w piątek wysyłka z xkompa. Ale cena za wersje z 3g, hmmm, nie lepiej kupić s6000?

Mam możliwość kupna lenovo A3000 za 600zł, nowy, z gwarancją. Warto? Czy lepiej poczekać na nexusa smile.gif?
Edit. teraz tak porównuję lenovo A5000 i nexus 7 II - to odpowiedź nasuwa się sama na moje ostatnie pytanie smile.gif tylko wersja z 3g to ok 1500zl, chciałbym wydać ok 1200zł Może nieco zejdzie cena w ciągu miesiąca? jak sądzicie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.