Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: netbook dla programisty
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Spawnm
Witam,
jako że ostatnio ciągle się przemieszczam potrzebuje czegoś mniejszego i lżejszego od laptopa smile.gif
I tutaj moje pytanie jaki netbook najlepiej mi zastąpi laptopa?
Powinien wytrzymać netbeansa i firefoxa.
No i jeśli ktoś z was posiada już netbooka to niech powie jak się na tym programuje, bo klawiatura zdaje się być maciupka.
Fifi209
Posiadam netbooka, konkretniej tego.

Jeżeli chodzi o szybkość - na xp strasznie muli, obecnie mam zainstalowanego Joli OS i pracuję w chmurze.

Co do samego pisania - świetnie się pisze, moim zdaniem przyjemniej niż na klawiaturze, którą mam przy stacjonarnym komputerze. wink.gif (niskoprofilowa logitech ultra flat)
IceManSpy
Ja mam netbooka 10 cali (EEE 1000H). Jeśli bierzesz pod uwagę 12 cali, to bierz 12. Większy ekran i lepsza wydajność. Niestety cena dużo wyższa :/ Ale komfort znacznie wzrośnie.
Na netbooku pracuje na Win7 i PHPStorm (testuję jego możliwości, ale wydajność jest podobna do NetBeansa) + Firefox + thunderbird + konnekt i jakoś to działa smile.gif (2GB RAMu mam). Ale im większy projekt, tym dłużej będzie się włącza podpowiadanie.
Ale jeśli to ma być netbook do awaryjnej pracy, bo np wyjechałeś gdzieś na tydzień, to dyszka wystarczy smile.gif
flejm
Jeżeli zależy Ci na szybkości i niezawodności na netbooku to polecam rozejrzeć się za jakimś linuksem.
erix
Cytat
Ja mam netbooka 10 cali (EEE 1000H). Jeśli bierzesz pod uwagę 12 cali, to bierz 12. Większy ekran i lepsza wydajność. Niestety cena dużo wyższa :/ Ale komfort znacznie wzrośnie.

Główną wadą netbooków jest rozdzielczość. A zwłaszcza, jeśli chodzi o wysokość. Nie wiem, jak Tobie, ale kodząc katuję się, gdy mam wysokość mniejszą od 1000px. Fakt, większość lapków teraz ma max 768 w pionie, ale...

Cytat
Jeżeli chodzi o szybkość - na xp strasznie muli, obecnie mam zainstalowanego Joli OS i pracuję w chmurze

Eeee, przy dużej mobilności? Zapomnij. tongue.gif

A i nawet XP da się dostroić, żeby nie mulił, nie przesadzaj. wink.gif
Spawnm
Cytat(flejm @ 15.06.2011, 00:18:12 ) *
Jeżeli zależy Ci na szybkości i niezawodności na netbooku to polecam rozejrzeć się za jakimś linuksem.

Nie wyobrażam sobie pracy na windowsie wink.gif

A tak z własnych doświadczeń jaki netbook polecicie a jaki odradzicie?
(HP mnie nie interesuje bo robi szmelce)
l0ud
A musi być netbook? Może jakiś ultramobilny notebook? Ile to ma ważyć?
erix
Cytat
A tak z własnych doświadczeń jaki netbook polecicie a jaki odradzicie?

Ja polecę MSI Wind. Przyzwoity serwis i duże możliwości ingerencji w BIOS (łącznie z kręceniem CPU). [;
everth
overclocking na takim maleństwie? A co z globalnym ociepleniem?

Właściwie to czemu nie skombinować jakiegoś tableta z tym. W przenośności już chyba niczego to nie przebije.
Rid
Cytat
overclocking na takim maleństwie? A co z globalnym ociepleniem?

Jak,mały to i wybuch mały będzie.Jak bym na takim czymś overlockingu nie robił, chyba że kaloryfer na plecy i rurka do notka.W plecy cieplutko-a notek się nie grzeje.Nowy trend na zimę,tylko ,że lato mamy shades.gif
IceManSpy
Cytat(erix @ 15.06.2011, 12:58:38 ) *
Główną wadą netbooków jest rozdzielczość. A zwłaszcza, jeśli chodzi o wysokość. Nie wiem, jak Tobie, ale kodząc katuję się, gdy mam wysokość mniejszą od 1000px. Fakt, większość lapków teraz ma max 768 w pionie, ale...

Dlatego w domu głównie pracuje, a to jest tylko jako dodatek smile.gif
cepa
mam samsung n150, 1gb ram, 160gb hdd, 10", calkiem przyzwoity, na wyjazdy zajebisty. Na baterii ciagnie jakies 5..6h normalnej pracy. Da rade pracowac w eclipse wiec jest w miare wygodny mimo malych wymiarow, koszt jakies 1100zl teraz pewnie mniej
bim2
Pierwsze pytanie powinno paść, ile możesz wydać?
Spawnm
Im mniej tym lepiej wink.gif
1000-1200zł przewidywał bym na ten cel.
Najważniejsze aby netbook nie zamulał ...
melkorm
Instalujesz Linux Mint 10 LXDE - sam system <200mb ramu na starcie, po 8h pracy (netbeans,firefox,exile,opera,pidgwin) 1,5gb ramu - co i tak jest mało bo wiemy ile ff/opera/netbeans po 8 h pracy mogą sobie wziąć ramu wink.gif

Więc tak na prawdę z tym systemem to o wydajnosć nie musisz się aż tak bardzo martwić jak przy środowiskach z gnome/KDE.
Fifi209
Cytat(Spawnm @ 16.06.2011, 17:12:11 ) *
1000-1200zł przewidywał bym na ten cel.

Nie wróżę nic w tej cenie co spełni poniższy punkt:
Cytat(Spawnm @ 16.06.2011, 17:12:11 ) *
Najważniejsze aby netbook nie zamulał ...

Sam kupiłem netbooka w UK, będąc tam w ferie, kupiłem go 400zł taniej niż w Polsce, gdzie kosztował 1600zł. Jestem z niego średnio zadowolony, netbeans'a sobie tam nie wyobrażam władować, takie netbooczki dobre są o napisać dokument w wordzie, sprawdzić pocztę, czy pogadać na gg czy fejsie. No ewentualnie można podpiąć do TV i oglądać filmy, o filmach w rozdzielczości 1080p na youtube (full screen) możemy zapomnieć, z 720p jest podobnie, choć nie tak tragicznie.
pietrov8
Ja zaś na laptopa mam około 3k. I teraz chciałbym Was się poradzić jaką firmę oraz model polecacie. Ważne by wytrzymał PS, DW oraz firefoxa jednocześnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.