Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nie moge usunąc plików exe z pulpitu
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
robin5hood
Nie moge usunąć plików exe z poulpitu Wyskakuje takie coś
http://img40.imageshack.us/img40/4836/exep.jpg
batman
Jakaś aplikacja/proces blokuje Ci plik. Albo ubijesz aplikację/proces albo zrobisz restart.
erix
Google: Unlocker
robin5hood
reset komputera i to cos da?
uncler nic nie daje Uwalniam wszystko a nadal nic
erix
A nie masz błędów w systemie plików na HDD?
f1xer
uruchom komputer w trybie konsoli za pomocą komendy cd przejdź do katalogu Pulpit, a następnie za pomocą del usuń plik, hmm ale dziwne że unlocker nie odczepił procesu, który blokuje plik.
batman
Cytat(robin5hood @ 5.09.2009, 14:51:28 ) *
reset komputera i to cos da?
A nie możesz sam sprawdzić? Przez ten czas, który pisałeś posta, zdążyłbyś zrobić restart. Nie ma się czego obawiać, komputer Ci nie wybuchnie.
seth-kk
Cytat(f1xer @ 5.09.2009, 15:13:52 ) *
uruchom komputer w trybie konsoli za pomocą komendy cd przejdź do katalogu Pulpit, a następnie za pomocą del usuń plik, hmm ale dziwne że unlocker nie odczepił procesu, który blokuje plik.

lub w trybie awaryjnym - na ogol wystarcza
erix
Cytat
hmm ale dziwne że unlocker nie odczepił procesu, który blokuje plik

Jeśli jest uwalony wpis MFT/FAT, to nie zezwoli. Zdarzają się również inne sytuacje, w których Unlocker nie pomaga, ale bardziej bym się tu "czepił" właśnie problemów z FS.
robin5hood
ok jakos sie udało a czemu nagle wszystkie pliki z exe nie chca mi sie usuwac z pulpitu tak normalnie?
erix
A używasz jakiegoś antywirusa? tongue.gif
robin5hood
mam Avast Profesional
erix
To uaktualnij bazy i przeskanuj kompa, najlepiej też jakimś innym antywirusem (np. przez przeglądarkę).
robin5hood
skanowałem ArcaMicroScan i nic nie wykazało tylko 1 trojana którego usunąłem, ale nadal nie chce usuwac plików z pulpitu z exe
erix
Przeskanuj antywirusem, a nie jakimś czymś, które jest tylko w gazetach reklamowane.

Poza tym, sprawdź, czy nie masz jakiegoś adware, czy jakiegoś programu-dowcipnisia; w trybie awaryjnym to samo?
robin5hood
Na razie skanuje avastem. A jak sprawdzić czy mam jakiegoś adware? potem spardzę w awaryjnym

przeskanowałem wszystkim ale nic nie wykrył sadsmiley02.gif
sztosz
A daj log z Hijackthis http://download.cnet.com/Trend-Micro-Hijac...4-10227353.html
robin5hood
mam loga z Combofixa może byc?
Lejto
ściągnij TuneUp Utilities 2008 zainstaluj i usuń plik za pomocą tego programu
robin5hood
ale mi głownie chodzi dlaczego nie da sie usunąc ich tak normalnie

Tu log z Combofixa
http://wklej.org/id/145580/
sztosz
Dobra nie wiele mi to dało :/ Ściągnij ze stron Microsoftu Proces Explorer i Proces Monitor. Odpal Proces Explorer i potem CTRL+F i wpisz dokładną nazwę pliku którego nie możesz usunąć, powinno Ci pokazać jakie procesy używa tego procesu. Podaj nazwę tutaj bo jestem ciekaw co to może być. Jakby to nie dało rady to będziemy dalej kombinować z Proces Monitor.

PS. Za pomocą tych dwóch narzędzi potrafiłem odnaleźć i wyeliminować przyczynę zabierania 30% mocy procesora przez firefoxa, to są naprawdę potężne narzędzia, tylko trzeba nauczyć się z nich korzystać winksmiley.jpg
robin5hood
Niestety Proces Explorer nie pomógł. Żadnych procesów nie używa ten plik z pulpitu. sadsmiley02.gif
sztosz
Jeżeli do tego pliku nie ma żadnego uchwytu to znaczy że coś masz mocno pochrzanione w systemie. Rootkit revealer + skan dogłębny z pełną heurystyka np. Avirą. Może coś znajdą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.