Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kiedy Tabelę Tymczasową
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
tmk
Witam,

zająłem się poszerzaniem wiedzy z baz danych. Napotkałem się na Tabele tymczasowe.
Wiem już jak je tworzyc, kasować, kiedy są kasowane dane w nich zapisane itp, ale niebardzo mogę znaleźć jakieś tego zastosowanie...
Możecie podać jakieś "życiowe" lub poprostu dobre przykłady tłumaczące kiedy warto skorzystać z tabeli temporary?

z góry dzięki za opinie
Kuziu
Nie weim czy to da jakiś spory zysk czasu ale np. osoby przebywające online mogą być zapisiwane w bazie tymczasowej gdyż restart servera nei spowoduja utraty waznych danych.

Z tego co wiem bazy tymczasowe przetrzymywane są w pamięci a nie na dysku ale czy to daje tak duże zyski czasowe to nie weim.

Ewentualnie jeszcze przy jakis duzych obliczeniach z uzyciem bazy danych mozna by wczytac normalną tabele do tymczasowej i na niej wykonywac operacje.

Jednak w przypadku stron www nie bardzo widzę sens. Może jakeiś bardziej zaawansowane aplikacje.
TomASS
Np. wtedy gdy dane chcesz skompletować z kilku tabel jakimś zapytaniem i później na tych danych wykonywać inne selecty. Ale tak jak mój Przedmówca napisał - raczej nie należy trzymać w nich ważnych danych, w tym sensie, aby nie trzymać w nich danych, które nie mogą być utracone (czyli muszą być zapisane w innej tabeli).
SongoQ
@Kuziu
Cytat
Nie weim czy to da jakiś spory zysk czasu ale np. osoby przebywające online mogą być zapisiwane w bazie tymczasowej gdyż restart servera nei spowoduja utraty waznych danych.
Z tego co wiem bazy tymczasowe przetrzymywane są w pamięci a nie na dysku ale czy to daje tak duże zyski czasowe to nie weim.

O jakim restarcie ty mowisz, to sa zupelnie 2 odrebne tematy, systemy bazodanowe dzialaja tak ze raz sa wlonczone i caly czas dzialaja (pomijajac to co np PC instalujesz).
Dla kwestii wyjasnienia nie bazy tymczasowe tylko tabele i nie sluza do tego aby trzymac dane w pamieci i czekac ze restart ich usunie. Takie tabele sluza do obliczen posrednich, gdzie dane moga byc kopiowane z kilku tabel, obliczanie usuwane itd - co wynikiem da jakis tam zbior. Oprocz tego maja wile wiecej zastosowan, przede wszystkim chodzi tez o wydajnosc.

@TomASS
Cytat
Np. wtedy gdy dane chcesz skompletować z kilku tabel jakimś zapytaniem i później na tych danych wykonywać inne selecty.

To sie nazywa VIEW (widok), poczytaj o nich (w wiekszosci baz danych dostepne od bardzo dawna w MySQL od 5.0)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.