Kinool
24.12.2005, 18:02:28
moja wyzluzona 19'' CRT (iiyama) juz troche niedomaga i musze niebawem kupic cos nowego, i tak mysle nad LCD bo mniej miejsca zjmuje, ladniej sie prezentuje

chce cos z segmentu 18 -19 cali i tak sie zastanawiam nad:
e-yama 19 LCD 19LJ2 - (tansza wersja iiyama)
SAMSUNG SyncMaster 19" 913V
AGNeovo 19 LCD F-419
ACER AL1914ms
Hyundai L91A 19"
zalezy mi aby czas reakcji byl <= 12 ms

te ktore tu przedstawilem koszyuja ponizej 1300 moze ktos uzywa jakichs 19'' i moglby sie wypowiedziec jaka firma, czy nie ma problemow, jak sie zachowuje przy ogladaniu filmow itp

na dzien dzisiejszy chyba bym wybral samsunga albo Hundai, zalezy jeszcze ile gwarancji beda dawac
Ociu
24.12.2005, 18:28:16
Nie masz jeszcze LCD. Ale w ego typu monitorach przoduje firma SAMSUNG.
NuLL
24.12.2005, 23:55:39
@Ociu - z tego co ja wiem Samsung sie nie umywa do Liyamy LCD a tym bardziej do Eizo.
mike
25.12.2005, 00:07:02
W prawdzie to opinia zasłyszana (bardzo wielu moich znajomych pochlebnie się wypowiada) ale bardzo dobre monitory produkuje
belinea.
Chewolf
25.12.2005, 00:13:48
Z mojej strony radził bym ci wejść na stronę typu "Skąpiec.pl" tam jest np. Samsung, którego nazwe podałeś a po za tym co najważniejsze opienie i oceny posiadaczy - możesz je przeanalizować i wyciągnąć wnioski dotyczące zakupu. Co do czasu reakcji ten LCD wydaje się być niezły :
ViewSonic VA-902.
Merry Xmas
bela
25.12.2005, 00:29:26
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem siedemnastocalowego Neca. Kupiłem przed rokiem. Panel bardzo fajny, nie wiem jaki dokładnie czas reakcji, podejrzewam, że coś koło lekko poniżej 20ms (ale głowy nie dam), ale tego opóźnienia się w ogóle nie odczuwa.
Gdzie czytałem w jakieś "mądrej" gazecie, bodajże Chip, że przy LCD przy rozdzielczości innej niż zalecana, tu 1280x1024, grafika staje się brzydka. Ale chyba oni te monitory brali pod mikroskop i kit ludziom wciskają, bo tego też wcale nie widać.
NuLL
25.12.2005, 02:50:38
bela_666 - co do rozdzielczosci - troche w tym prawdy jest, ale tak naprawde to zalezy od klasy i producenta monitora.
bela
25.12.2005, 02:52:07
Null, w takim razie to potwierdza regułę, że Nec to dobre panelki

A rozdzielczość często, gęsto zmieniam: gram
sztosz
25.12.2005, 11:39:38
Nie dam sobie głowy uciąć, ale Matryce LCD w tej chwili i tak produkuja tylko 3 firmy, chyba: LG/Philips, Samsung i (?).
Dlatego pisanie:
Cytat
z tego co ja wiem Samsung sie nie umywa do Liyamy LCD a tym bardziej do Eizo.
jest trochę przesadzone
Owszem iiyama robi swietne monitory i panele, ale bazują na matrycach chyba własnie samsunga (chodzi mi o matryce TN).
Ale glowy nie dam sobie uciąc ze nie pomyliłem się co do producentów
orson
25.12.2005, 15:54:00
witam ...
zastanawiałem sie niedawno nad lcd właśnie ... narazie jeszcze nie kupuje ale najbardziej by mi zależało chyba na panoramicznym panelu ... pełny obszar roboczy i dodatki z eclipse po bokach (duuuuużo kodu na ekranie - wygodniejsza praca - takie dual head dla ubogich

... znalazłem wtedy taki:
Acer AL1916ws ... jak na 19" panoramiczną nie jest wcale taki drogi ...
pozdrawiam
NuLL
25.12.2005, 16:15:13
@orson - ma Acerowego laptopa - niestety do jakosci mam sporo zastrzezen - jest to moj pierwszy laptop. Jak na poczatek jest niezly ale nigdy wiecej Acera nie kupie.
@sztosz - Eizo z tego co ja wiem produkuje swoje matryce. Zreszta poszukaj na Sieci porownan LCD-kow.
MOniToR
25.12.2005, 17:15:54
LCD najlepsze są IIyamy, wiem to bo znajomi sprzedaja monitory, jednak z tego co wiem Belina i Samsung też maja dobre lcdki. Polecam www.ico.waw.pl .
sobstel
25.12.2005, 17:47:44
osobiscie posiadam LG L1730S i bardzo sobie go chwale. dobre katy widzenia. zero martwych pikseli (mam go juz prawie pol roku). stosunek jakosci do ceny bardzo dobry (kupilem go za nieco ponad 1000). kilku znajomych tez go kupilo i tez nie narzeka. minusem jest brak zlacza DVI w tym modelu (podobno lepsza jakosc na tym zlaczu, ale za sam kabal doplaca sie ponad 100zl a czytalem opinie ze roznicy niektorzy nie widza w jakosci).
co do rozdzielczosci to wynika to z technologi, po prostu matryce LCD pracuja z rozdzielczoscia natywna, w przypadku 17" jest to z reguly 1280x1024. wczesniej rpacowlaem na niszej ale szybko sie przyzwyczailem i jestem zadowolony bo teraz wiecej mi sie "miesci" na ekranie hehe. na mniejszych rozdzielczosci jest lekko odczuwalna roznica w jakosci obrazu.
co do modeli 19" to trzeba uwazac bo czesto maja dosc duza plamke w wyniku czego obraz jest czasami niezbyt dobry.
AxZx
25.12.2005, 19:25:42
ja moge polecic EIZO i tylko EIZO
zaden inny lcd nie moze sie rownac z tymi panelami.
postawilem obok mojego EIZO jakiegos NECa i szczena mi opadla gdy zobaczylem jak wielka jest roznica.
super kolory, super ostrosc, super wyglad;) pelen profesjonalizm
i nie zadne made in china tylko made in japan

pozdrawiam
Seth
25.12.2005, 19:36:34
sztos ma racje. Jest wiele firm, ktore produkuja LCDki ale sa tylko 3 (albo 4) ktore produkuja wlasne tafle LCD i sprzedaja jej innym.
LCDki zrozbione na tej samej tafli roznia sie wiec glownie wygladem obudowy, dodatkami i zlaczami. Dlatego nalepiej na poczatek poszukac w necie czegos na ten temat - jacy sa glowni producenci tafli LCD i kto jest ich odbiorcami.
Potem sprawdzic matryce na wlasne oczy - nigdy ni ekupuj LCDka bez porownania go z innymi na zywo.
Ja od ok 2 lat uzywam Samsunga 172s 17'' i jestem bardzo zadowolony - do dzisiaj nie mam zadnego martwego ani przepalonego pixela.
Ostatnio kupowalem tez kolezance model 730bf i stawiajac przy moim starym jakosc obrazu jest doslownie powalajaca.
Polecam wiec jakiegos Samsunga.
AxZx
25.12.2005, 19:40:38
postaw go przy jakims EIZO

zmienisz zdanie.
Seth
25.12.2005, 20:04:59
Niestety nie mam takiej mozliwosci ale w przyszlym roku najpradopodobniej bede zmienial go na nowy, wiec porownam obecne Smsungi z Eizo
revyag
27.12.2005, 18:20:01
Mam klienta, który ma firmę poligraficzną, używają tylko Eizo. W pracy mam parę Neców i różnica jest bardzo duża. Tak jak mówi @AxZx, najlepiej porównać stawiajac je obok siebie (właczone ofkoz

)
Aha, zapomniałem dodać minusa:) Są drogie
Kinool
30.12.2005, 12:56:53
no taa EIZO maja tez fajna cene

najtansza 19'' to jakies 2000

ze wzgledow na fundusze bede musial wybrac cos innego, chyba wezme samsunga a co z BenQ albo Belinea

wujas ma monitor, fakt ze stary firmy belinea to porazka troche, mzoe sie wyrobili i juz nie robia szitu

a co z BenQ nie mialem stycznosci z ta firma, a w sklepiemowieli ze sa ok, tylko tym co sprzedawca poleca wole sie nie sugerowac bo czesto gesto jest tak ze zachwalaja towar ktory im lezy aby sie go pozyc albo kupili go w jakichs dziwnych okolicznosciach i musza szybciutko go sprzedac
Seth
30.12.2005, 18:33:30
A czy ktos moze powiedziec jak wygladaja jakosciowo LCDki Della ?
Od kilku miesiecy chodzi za mna ten model komputera:
http://www1.us.dell.com/content/products/p...s=19&l=en&s=dhsA dodatkowo w cenie wliczony jest 19'' LCD Dell.
moron
30.12.2005, 19:45:15
a ja jestem szczesliwym posiadaczem LCD LG 17'' :]
po kupnie okazalo sie ze sa wypalone 2 pixele to mi wymienili

ogolnie LCD to bardzo dobra rzecz
Paweł :)
30.12.2005, 21:32:17
ja mam od niedawana Samsunga SyncMaster 711MP - ma 17cali, czs reakcji chyba 6ms. Ma wbudowany tuner tv i głośniki. ma kilka trybów pracy - internet, custom, entertain, text - które różnią się jasnością itd. a zmienia się je jednym przyciskiem. w zestawie jest pilot bo to w koncu tez telewizor

jestem z niego bardzo zadowolony
Bakus
30.12.2005, 23:29:25
Ja mam od roku SyncMastera 172N i jestem z niego bardzo zadowolony. Wąska ramka, 17", nie wiem jaki czas reakcji, ale nie ma żadnego smużenia. Gry (choć żadko uruchamiane) chodzą ładnie. Bez wątpienia najlepszą funckją jest automatyczne dostrajanie obrazu - monitor sam dostosowuje obraz tak, by najlepiej wyglądał.
Jedyne co, to jasność - jest przesadzona i cały czas mam ją ustawioną na minimum

O czymś takim jak martwe piksele nie ma co mówić...
krzemian
1.01.2006, 15:55:35
Ja mam 17" Samsung 173p+ i bardzo sobie chwalę. Ona kosztuje teraz w granicach 1400-1500 zł (19" niestety koło 2k:/).
Swoją drogą zastanowił bym się, czy napewno kupywać 19' LCD.
Normalnie monitory majądośc szeroką ramke, która zachodzi na sam na to, co my patrzymy. W płaskich monitorach na ramka jest cieńsza ponad 1cm, przez co 17' LCD wygląda prawie jak 19'.
pozdrawiam
Ze tak zacytuje pewna reklame

:
Prawie robi wielka roznice.
19" CRT maja z reguly okolo 18" obszaru widocznego (moja ma np. 18.1" wg specyfikacji). Cal roznicy to sporo.
Ja tez zbieram powoli kase na LCD 19" i poki co moim faworytem jest Fujitsu-Siemens P19-2. Co prawda nie pasuje do kryterium cenowego podanego przez zalozyciela tematu, ale wszyscy jego posiadacze bardzo go chwala. Zostal tez bardzo dobrze oceniony na
www.mva.pl . Tam tez polecam sie udac w celu uzyskania dalszych porad.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.