Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: krzaki
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
trucksweb
zrobilem export bazy danych a nastepnie import. wszystko pieknie chodzi tylko zamiast polskich znakow mam questionmark.gif?exclamation.gifquestionmark.gif itp. zmienialem kodowanie w przegladarce w plikach ale nic to nie daje. sadze ze trzeba zmienic to w pliku sql tylko jak mad.gif czy ktos mzoe mi pomoc??

oto przyklad krzakow: tutaj
mike
Przed pobraniem danych z bazy spróbuj wykonać:
  1. SET NAMES latin2;
  2. SET CHARACTER SET latin2;
trucksweb
nawet jak mam teraz w bazie krzaki questionmark.gif
noo sprobuje...

////
niestety efekty mozna podziwiac sad.gif to samo- pelno krzakow
mike
Hmmm, zrobiłeś impotr, ale ...
Masz "krzaki" w bazie danych czyna stronie po wybraniu bazy danych :?: Bo jeżeli to drugie to masz źle zapisane dane i już za bardzo nic nie poradzisz. Musiałbyś ten plik z którego dokonywałes importu przekonwertować i dokonać imortu raz jeszcze.
trucksweb
krzaki mam w pliku sql i tu problem sad.gif
nie jestem wstanie fizycznie zmienic kazdej literki recznie sad.gif a zmiana kodowania nic nie daje.
revyag
Czym robisz import ? Phpmyadmin ? Jeśli tak to możesz wybrać kodowanie dla pliku przy imporcie. Może to coś da.
trucksweb
robie phpadminem a zmiana kodowania nic nie zmienila. kodowanie zmienialem na latin2 ;(

//////
problem rozwiazany. Sprawa zajal sie administrator serwera, zrobil upgrade phpmyadmina i naprawil wyexportowana wczesniej baze danych. Wszystko pieknie teraz dziala. Przy ponownym exporcie bazy juz sa polskie znaki rolleyes.gif
dzieki wszystkim za pomoc rolleyes.gif
wporzo
Cytat(trucksweb @ 2005-09-12 11:10:37)
zrobilem export bazy danych a nastepnie import. wszystko pieknie chodzi tylko zamiast polskich znakow mam questionmark.gif?exclamation.gifquestionmark.gif

u mnie pomogla zmiana kodowania znakow w pliku po eksporcie. programem gzegzulka skonwertowalem plik na polski iso, a nastepnie wykonalem import do nowej bazy (nowej ale starszej winksmiley.jpg ) wszystko juz chodzi jak powinno
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.