Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eclipse sie zawiesza.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Arrow
witam,

uzywam Ubuntu a na nim Eclipse PDT - straszne problemy z normalna praca w nim. Edytuje wlasnie plik js i jest maskara zawiesza sie, zrzera 50% procka. Literki pojawiaja sie jedna na sekunde - jak cos pisze.

Laptok to Acer 1 Gb, Core 2 Duo 1,6 MHz.

Wiecie co moze to powodowac?

michalkjp
A z jakiej wersji korzystasz? Nie jest to przypadkiem jakiś deweloperski snapshot? Jeśli to wersja stabilna, to spróbuj ściągnąć poprzednią.
Akurat z Eclipse pod Windows nie mam żadnych doświadczeń, ale używa tego wiele ludzi i wersje stabilne powinny w miarę dobrze działać.

Gosh.. właśnie zauważyłem to Ubuntu. Zgłoś problem dystrybutorowi do bugzilli czy launchpad – czego oni tam używają.
Arrow
witam,

wersja:

widac zawieszenie eclipsa na pliku .php - szare tlo
michalkjp
Ta wersja nie powinna się tak zawieszać - winnymi tego stanu rzeczy są pewnie deweloperzy Ubuntu czy Debiana, którzy wprowadzili jakieś swoje poprawki. Proponuję zgłosić błąd dystrybutorowi i zacząć modlić się, żeby przestali palić, schowali fifki i zaczęli naprawiać błędy, albo skorzystać z Eclipse udostępnianego na stronie projektu. To ostatnie rozwiązanie ma oczywiście duże wady, bo sposób dystrybucji Eclipse jest daleki od doskonałości...
Arrow
witam,

ale ja pobralem Eclipsa ze strony, nie korzystam z tego kotry jest w repozytorium Ubuntu.
michalkjp
To w takim razie diametralnie zmienia postać rzeczy. Spróbuj uruchomić nowszą wersję. Nie wiem, czy Eclipse jest kompilowane statycznie - możesz to sprawdzić za pomocą polecenia file, ale jeśli jest, to problem na 90% leży po stronie pakietu ze strony Eclipse (może źle się pobrał - sprawdziłeś md5?), jeśli nie jest skompilowany statycznie, to winę ponosi pewnie słynna linuksowa kompatybilność...
athabus
Jest jeszcze jedna opcja. Kiedyś miałem podobne objawy - pomogła reczna instalacja javy od suna. Nie wiem jak jest teraz w ubuntu, ale kiedyś dawali tam jakąś dziwną jave na której wszystko chodziło kiepsko i się cieło.
Arrow
witam,

kicha dolozylem 2 Gb nie pomoglo - sciagnal nowe eclips pdt - nic, sprobuje jeszcze z java.
nrm
TTTM = Ten Typ Tak Ma

Pracuje na Eclipse (PDT, Aptana) pod Ubuntu od dłuższego czasu i ile to sprawia problemów to szkoda gadać. To jest tak niestabilne środowisko, żek* człowieka strzela. :/

Na nowym projekcie testuje NETBEANS 6.5RC2 i ten przynajmniej działa stabilnie winksmiley.jpg
mike
Zainstalujcie normalny system operacyjny to będzie dobrze.
Piszę w Eclipsie od kilku lat i nigdy problemów nie miałem.
athabus
Jakoś piszę na Ubuntu od kilku lat i też nie ma problemów. To że java była zła to już nie wina systemu przecież. Wymiana javy to 5 minut (bo wolne łącze mam, inaczej było by szybciej). Jak dla mnie i Ubuntu i PDT są bardzo fajne.
Arrow
Cytat(mike @ 17.11.2008, 11:44:47 ) *
Zainstalujcie normalny system operacyjny to będzie dobrze.

Jaki to normlany system? winksmiley.jpg

Na Windzie tez raz mialem taki problem, mnie sie wydaje ze to wina Aptany, przetestuje to.

Z Eclpisa nie zrezygnuje napewno, zabardzo sie przywiazalem smile.gif.
michalkjp
Cytat(normanos @ 17.11.2008, 09:34:53 ) *
Pracuje na Eclipse (PDT, Aptana) pod Ubuntu od dłuższego czasu i ile to sprawia problemów to szkoda gadać. To jest tak niestabilne środowisko, żek* człowieka strzela. :/

Ja używam Eclipse pod Fedorą/CentOS i jeszcze nie miałem problemów z tym środowiskiem. U mnie działa bardzo ładnie - wnioski wyciągnij sam.
Arrow
witam,

to jednak cos z java, sciagnalem Zend Studio for Eclipse i jest to samo. Netbeans PHP jakos dziala.

Nic reinstalka systemu :/ i zobaczymy.
athabus
Ale po co reinstalka systemu? Zainstaluj po prostu jave od suna i będzie dobrze.
nospor
3 posty offtopowe wywalilem do
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=46...mp;#entry541240
nie robmy z tego tematu kolejnej wojny linux vs windows
michalg
Witam

Jaka wersja javy? Zainstalowana z paczki dystrybucyjnej czy osobno?
Jaka wersja PDT?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.