Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zamrożenie IP neo
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
infoo1
Da się jakoś "zamrozić" IP z neozdrady (wiem, wiem: zły wybór, ale w okolicy jest tylko tpsa i no-names, które mogą w każdej chwili zniknąć)?
Bo chcę postawić serwer LAMP, a zmienne IP będzie przeszkadzało w podpięciu domeny (IP neo resetuje się co 24 h lub rozłączenie, a przecież nie będę zmieniał ciągle w nazwa.pl IP serwera (i czekanie 10-48 h na zmianę widoczną...)). Chyba, że są na to inne sposoby...
EarthCitizen
może to Ci pomoże
http://faq.pcformat.pl/index.php/Zmienne_I...%99_w_no-ip.com
kwiateusz
zapewne jak u wiekszosci dostawcow za dod oplata mozesz miec stałe ip, ale no-ip i pochodne tez sie sprawdzają całkiem dobrze
infoo1
O no-ip wiem, ale to podobno jest płatne ("trial" darmowy)?
Może być DynDNS*? Bo właśnie takie coś zauważyłem (widoczne po wejściu na moje IP i zalogowaniu się do routera Linksys):

U mnie chyba No-IP odpada też z tego powodu, że tutaj nie ma go na liście.
*-ktoś próbował i jest zadowolony?
erix
Na moim WAG200G klient DynDNS działa prawidłowo prócz tego, że resetuje wildcarda...
infoo1
Dzięki winksmiley.jpg
Mam jeszcze 2 pytania:
1. Po wejściu na tu_moj_host.dyndns.org pojawia się to, co po wejściu na moje IP, czyli konfiguracja Linksysa. Co zrobić, aby pojawiały się dane z mojego drugiego komputera?
2. Co zrobić, aby IP się samo aktualizowało?
webdice
Ad 1. Musisz przekierować port 80 na Twój komputer (adres IP Twojego komputera).
Ad 2. Adres będzie się sam aktualizował.
infoo1
Cytat
Adres będzie się sam aktualizował.
Właśnie pytam, bo tak nie jest. Rozłączyłem się, połączyłem ponownie i po długim wczytywaniu strony tu_moj_host.dyndns.org pokazał się błąd (nie można wczytać strony czy coś takiego). Ręcznie przez panel dyndns uaktualniłem IP i działa. Chyba, że czegoś nie zrobiłem.....

Cytat
Musisz przekierować port 80 na Twój komputer (adres IP Twojego komputera).
Jutro spróbuję i powiem, czy działa (na razie na kompie nie ma niczego, nawet Debiana - nie mogę go zainstalować dzięki klawiaturze na USB, która jest wyłączona (więc nie reaguje), gdy trzeba wcisnąć enter (lub F1). Dzisiaj kupię zwykłą klawiaturę PS/2).
Kocurro
Kolego - odświeżenie dns'ów w przypadku dynamicznych ip jest ustawione na 60 sekund. Czyli co 60 sekund następuje odpytanie głównego serwera dns Twojej domeny jaki jest adres ip dla danej domeny. Do tego doliczyć należy bezwładność innych serwerów po drodze. Więc reakcję możesz mieć dopiero nawet po 5 minutach. Nie martw się więc tym, że po ponownym połączeniu od razu nie wyskoczy Ci nowa strona smile.gif

Aha - pamiętaj, że jak masz windowsa to on ma zwalony cache dns i musisz go odświeżyć (np. uruchamiając ponownie komputer lub też naprawiając połączenie sieciowe).

pozdr.
Łukasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.