brekmar
29.04.2007, 11:40:19
Witam, mam takie pytanie, tworze sobie skrypcik pod php ktory mialby sprawdzac wyniki multi lotka w taki sposob ze najpierw sie podaje ilosc liczb np 5, a on nastepnie wyszuka w pliku txt z wynikami multi lotka ktora piatka miala najdluzsza przerwe i wyswietli ta piatke wraz z liczba dni od ostatniego wypadniecia. Ten poczatek i i samo odwolkanie do pliku txt to nie jest problem ale nie mam bladego pojecia jak zrobic to dalej, domyslam sie ze bedzie tu trzeba ify i petle dac ale w jaki sposob zeby on porownywal ze soba te wyniki, prosze o pomoc?
.radex
30.04.2007, 17:44:39
no np. tworzysz sobie wielowymiarową tablicę, dodajesz liczby do niej po kolei, później zagnieżdżonymi pętlami jedziesz po nich, wyłapujesz te które "ci się najbardziej podobają", i jedziesz dalej, porównujesz sobie wszystkie elementy za pomocą zagnieżdżonej pętli itd. Skomplikowane ale tylko pod względem złożoności zagnieżdżeń
marast78
30.04.2007, 19:38:36
Najlepiej zastosuj specyfikacje zapisu w formacie csv, czyli na przykład:
15;5;10;7;8 - ";" jako podzielnik tutaj, użyj explode najlepiej i wykorzystaj ten algorytm:
1) posortuj wprowadzone do sprawdzenia liczby od najmniejszej do największej, czyli
najlepiej użyć funkcji sortującej z puli funkcji Array, lub napisać jakiś algorytm sortowania (proponuję sortowanie przez wstawianie - insertion sort lub bubble sort)
5;7;8;10;15
2) pobieraj wiersz po wierszu w pliku, każdy wiersz przepuszczaj przez explode i sortuj tablicę, następnie
porównaj każdy element z elementem o tym samym indeksie, czyli
tab[0] = 3
tabplik[0] = 2 (na przykład)
if (tab[0]==tabplik[0]) $cp[] = true;
jeśli rozmiar tablicy $cp jest 5 to te same liczby ;] możesz również użyć funkcji z puli Array, podałem tu dość prosty do zrozumienia algorytm, możesz go sobie przemodelować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.