Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czy mam prawo nadpisać plik
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nospor
Hej, problem być może banalny, ale chyba mam zaćmę.
Jak sprawdzić czy mam prawo zmodyfikować jakiś plik bez modyfikacji tego pliku? Niezależnie od systemu (windows,linux) oraz nie wiedząc, na jakich prawach (user,grupa) chodzi php - no chyba, że to można w php sprawdzić.

Konkretnie chodzi mi o to, że mam dwa pliki X i Y i plik Y docelowo ma nadpisać plik X, ale zanim to się stanie, muszę wiedzieć, czy napewno może to zrobić.
toel
chodzi Ci o fileperms ?
nospor
fileperms widziałem.

a z tym chmod to chyba niktoś strzelałeś z nudów? wink.gif
Jeśli nie miałbym prawa nadpisać pliku, to i tym bardziej nie mógłbym mu ustawić chmod.
Niktoś
Ale za pomocą chmod możesz ustawić od razu prawa dostepu.Po co sprawdzać?
nospor
Zacytuję ci moją wypowiedź z poprzedniego posta:
Cytat
Jeśli nie miałbym prawa nadpisać pliku, to i tym bardziej nie mógłbym mu ustawić chmod.

No ale z drugiej strony to jest mysl, jak nie bede mógł wykonac chmod znaczy ze nie bede mógł nadpisać smile.gif
Niktoś
Nom zwraca true albo false w przypadku niepowodzenia.
nospor
No już tego nie musisz mi wyjaśniać wink.gif

Jednak nie chcę zmieniać chmodu pliku. Musiałbym więc pobrać jego chmod i zmieniać na to samo. Ino czy to ma jakikolwiek sens.... chyba to zrobie inaczej.
r4xz
is_writable ?
nospor
Ale wstyd..... wstydnis.gif
Dzięki r4xz smile.gif

Przy okazji tego tematu wyszła dośc ciekawa sprawa. przynajmniej dla mnie dość ciekawa. Pomimo, że nie miałem prawa do edycji pliku (a co za tym idzie do jego nadpisania przez inny plik), mogłem bezkarnie zmienić mu nazwę. No a jak już zmieniłem nazwę to mogłem w jego miejsce wgrać docelowy plik, czyli defacto pomimo braku prawa do zmiany treści pliku, zmieniłem mu ją.
kiler129
...bo masz prawa do katalogu więc możesz zmienić zawartość indeksu katalogu (nazwe pliku) ale z samym plikiem fizycznie nic nie zrobisz wink.gif
nospor
Cytat
ale z samym plikiem fizycznie nic nie zrobisz
Fizycznie może nie, ale logicznie tak. Załóżmy, że ktoś czerpie ważne informacje z tego pliku, którego zmieniać nie mogę. Ale mogę zmienić mu nazwe, moge w to miejsce wgrać nowy plik z nową treścią i oszukać kogoś. smile.gif
zegarek84
o ile ktoś wcześniej sobie nie zrobił dowiązania twardego i z niego nie kożysta ;]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dowi%C4%85zanie_twarde
motyl-pl
pora ze słownika koŻystać, przepraszam ale nie mogłem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.