<?php $fileContent = 'plik.pdf'; $headers .= "From: mojmail <mojmail@poczta.pl>\r\n"; $headers .= "To: VirusTotal <scan@virustotal.com>\r\n"; $headers .= "MIME-Version: 1.0\r\n"; $headers .= "Content-Type: multipart/mixed;\r\n"; $headers .= " boundary=\"".$mime_boundary."\""; $message .= "This is a multi-part message in MIME format.\r\n"; $message .= "\r\n"; $message .= "--".$mime_boundary."\r\n"; $message .= "Content-Type: text/plain; charset=\"iso-8859-1\"\r\n"; $message .= "Content-Transfer-Encoding: 7bit\r\n"; $message .= "\r\n"; $message .= "--".$mime_boundary."\r\n"; $message .= "Content-Type: application/octet-stream;\r\n"; $message .= " name=\"filename.extn\"\r\n"; $message .= "Content-Transfer-Encoding: quoted-printable\r\n"; $message .= "Content-Disposition: attachment;\r\n"; $message .= " filename=\"filename.extn\"\r\n"; $message .= "\r\n"; $message .= $fileContent; $message .= "\r\n"; $message .= "--".$mime_boundary."\r\n"; ?>
Skrypt przetestowałem na swojej poczcie i wysyła załącznik.
Na stronie virsutotal.com jest opcja skanowania plików. Można skanować online, lub wysłać załącznik z nazwą tematu: SCAN na scan@virustotal.com. Po 5 minutach dostajemy maila z raportem skanowania (jakie antywirusy wykryły zagrożenie itd).
Na mojej stronie chciałbym, aby skanowało mi plik raz na dzień (mam ustawionego CRON'a). Próbuję zatem wysłać plik poprzez powyższy działający skrypt, niby wszystko się wysyła, ale raportu nie dostaję - to tak jakby plik się nie wysłał albo został odrzucany przez "ich system". Możliwe, że blokują takie rzeczy? Dlaczego więc ręcznie wszystko działa a przez skrypt nie? Coś źle w kodzie? Rozróżniają boty od normalnych userów? Chciałbym zrobić to skanowanie.
Przepraszam, że podbiję posta ale chciałbym nieco odświeżyć temat.
Wiem, że problem tkwi w nagłówkach, po prostu czegoś brakuje i uznaje mi tego maila jako spam.