Do wykonania legitymacji prasowej potrzebujesz
komputera z programem graficznym
kartki papieru
kawałka sznurka/smyczy
dziurkacza
drukarki
laminatora
Na komputerze z programem graficznym robisz ładna legitymacje zawierającą w przybliżeniu następujące informacje:
Legitymacja prasowa
Imię i Nazwisko
Nazwa redakcji
Wielki napis: PRESS
oczywiście zdjęcie
Oraz formułka w stylu Jan Kowalski jest zatrudniony w redakcji bla bla prosimy o pomoc podczas wykonywania obowiązków służbowych.
Drukujesz to na kartce papieru, laminujesz, dziurkaczem robisz dwie dziurki i przewlekasz sznureczek. Możesz zrobić jedną dziurkę i powiesić na smyczy, ale wtedy legitymacja będzie miała tendencję do odwracania się tyłem (co może być przydatne, jeśli np. masz śmieszne nazwisko, albo głupio wyszedłeś na zdjęciu)
Każdy może sobie zrobić taką legitymację, przez co w dzisiejszych czasach straciły one swój prestiż. Nie ma też prawa które nakazuje jej respektowanie. Szczególnie jeśli Twój portal nie jest znany.
Sam hobbystycznie fotografuje, zdarzało mi się dla gazet i do internetu. Nie wyrobiłem sobie, choć mogłem, legitymacji prasowej bo nigdy mi nie była potrzebna. Jedyne o co trzeba zadbać to akredytacja. Po prostu przed danym wydarzeniem trzeba zwrócić się do organizatora o takową akredytację, która gwarantuje zero problemów przy chodzeniu gdzie się chce.
Sprawa jest prosta, gdy Twój portal będzie miał wyrobioną markę. W moim wypadku, wystarczyło że założyłem sobie koszulkę z logo mojego pracodawcy i wziąłem dość konkretnych rozmiarów aparat i bez problemu przechodziłem przez linie ochroną czy też w inne niedostępne dla zwykłych śmiertelników miejsca. Po prostu trzeba wyglądać tam jakby się było na swoim miejscu

Gdy ktoś mnie zaczepiał, mówiłem, że pracuje dla tego i tego i nie było problemów.