Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Identyfikatory dziennikarskie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
in5ane
Witam, czy ktoś kiedyś ma/miał taki identyfikator, lub czy ktoś taki identyfikator wykonywał? Chodzi mi dokładnie o to, że posiadam portal o swoim mieście i chciałbym zrobić sobie identyfikator dziennikarski (aby w razie jakiś imprez mieć możliwość wejść za kulisy, lub robić zdjęcia z bliska itp). Znalazłem pewną stronę, która robi różnego rodzaju karty, identyfikatory itp. Tylko problem, w tym co na tym umieścić? Na pewno zdjęcie, imię, nazwisko, nazwa i adres http portalu i co jeszcze? Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam ;-)
kazag
http://pl.wikipedia.org/wiki/Legitymacja_prasowa i sporo tego w google.

Swoją drogą, tak z ciekawości, rejestrowałeś poral jako działalność gosp. lub w starałeś się / posiadasz ISNN ? Pytam, bo sam chciałbym wystartowac z portalem, ale rejestrowanie dg od początku to dla mnie nonsens.

Z góry dzieki za odpowiedz.
in5ane
Nic nie rejestrowałem. Strona na razie działa od tak. Jeżeli będą jakieś zyski rozliczę się sam jako moje zarobki.

@edit:
Cytat
Aby móc wydawać legitymacje, redakcja musi być zarejestrowana w sądzie okręgowym.

A to ciekawe.. ciekawe czy można to obejść.
Kocurro
Taniej będzie zapytać prawnika ile Ci grozi za taki numer a wierz mi, że to jest już dość duże przestępstwo.

Albo po prostu się porozumieć z ludźmi by bez tej legitymacji wpuszczali - w małych miejscowościach się zgodzą, w dużych lepiej nie próbuj fałszować legitymacji bo Cię sprawdzą a wtedy masz prz...

Pozdrawiam,
Łukasz
in5ane
Nie miałem na myśli oszustwo, tylko, czy jest możliwość, aby inaczej dostać taką legitymację.
Kocurro
Ależ ja Cię nie oskarżam o oszustwo ani próbę, ani nawet chęci.

Inaczej możesz dostać taką legitymację pracując w gazecie lub innym medium (?) jako dziennikarz smile.gif

pozdr.
Łukasz
in5ane
No to szkoda, bo mam portal rozrywkowo-informacyjny o swoim mieście i myślałem, że mogę mieć legitymację.
Kocurro
Możesz tylko musiałbyś się zarejestrować. Jak to wygląda i czy coś kosztuje (poza prowadzeniem działalności) - niestety nie mam pojęcia.

Pozdrawiam,
Łukasz
in5ane
Spoko dzięki.

Jeżeli ktoś inny ma jeszcze jakieś inne informację, to proszę.
legorek
Do wykonania legitymacji prasowej potrzebujesz
komputera z programem graficznym
kartki papieru
kawałka sznurka/smyczy
dziurkacza
drukarki
laminatora

Na komputerze z programem graficznym robisz ładna legitymacje zawierającą w przybliżeniu następujące informacje:
Legitymacja prasowa
Imię i Nazwisko
Nazwa redakcji
Wielki napis: PRESS
oczywiście zdjęcie
Oraz formułka w stylu Jan Kowalski jest zatrudniony w redakcji bla bla prosimy o pomoc podczas wykonywania obowiązków służbowych.

Drukujesz to na kartce papieru, laminujesz, dziurkaczem robisz dwie dziurki i przewlekasz sznureczek. Możesz zrobić jedną dziurkę i powiesić na smyczy, ale wtedy legitymacja będzie miała tendencję do odwracania się tyłem (co może być przydatne, jeśli np. masz śmieszne nazwisko, albo głupio wyszedłeś na zdjęciu)

Każdy może sobie zrobić taką legitymację, przez co w dzisiejszych czasach straciły one swój prestiż. Nie ma też prawa które nakazuje jej respektowanie. Szczególnie jeśli Twój portal nie jest znany.

Sam hobbystycznie fotografuje, zdarzało mi się dla gazet i do internetu. Nie wyrobiłem sobie, choć mogłem, legitymacji prasowej bo nigdy mi nie była potrzebna. Jedyne o co trzeba zadbać to akredytacja. Po prostu przed danym wydarzeniem trzeba zwrócić się do organizatora o takową akredytację, która gwarantuje zero problemów przy chodzeniu gdzie się chce.

Sprawa jest prosta, gdy Twój portal będzie miał wyrobioną markę. W moim wypadku, wystarczyło że założyłem sobie koszulkę z logo mojego pracodawcy i wziąłem dość konkretnych rozmiarów aparat i bez problemu przechodziłem przez linie ochroną czy też w inne niedostępne dla zwykłych śmiertelników miejsca. Po prostu trzeba wyglądać tam jakby się było na swoim miejscu smile.gif Gdy ktoś mnie zaczepiał, mówiłem, że pracuje dla tego i tego i nie było problemów.
in5ane
@legorek: ale czy w 100% każdy może sobie zrobić taką legitymację?
legorek
Nie jestem prawiekiem, ale nieraz widziałem ludzi którzy pracują w różnych pokątnych serwisach i mają takie legitymacje. To nie jest dokument urzędowy. Jak chcesz być super kryty, możesz zarejestrować swój portal jako czasopismo, taka przyjemność kosztuje kilkadziesiąt zł, nie mniej jednak nakłada na ciebie pewne obowiązki (ale także sporo korzyści) wynikające z prawa prasowego. Poszukaj sobie w necie jest pełno informacji o tym.
kazag
http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=88...sc&start=40

Dość przystępnie to gość wyjaśnił.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.