Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][php]Zdarzenia i submit()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Czarny Iwan
W pliku php mam <form> i niby wszystko cacy, bo wystarczy "<input type=submit>" i wszystko działa jak powinno. Problem w tym, że ja wolałbym <a>. Poszukałem trochę w internecie i dowiedziałem się, że mogę zastosować np. "onclick=submit()". Ten sposób działa wyśmienicie pod IE, ale w FF nic się nie dzieje, mimo, że obsługuje on również zdarzenie "onclick". Czy da się zrobić submit w linku?
lectric
Cos zle zapisales z parametrem "onclick", pokaż kod.
metal
  1. <a href="javascript: wyslij();">link</a>

--------------------
webview - tworzenie stron www
kossa
nie samo submit() a

1. document.nazwa_formularza.submit();

nazwa formularz to: <form .... name="nazwa_formularza" ... > smile.gif

Łukasz
Czarny Iwan
Cytat(lectric @ 2.10.2007, 23:49:58 ) *
Cos zle zapisales z parametrem "onclick", pokaż kod.

Kawałek kodu odpowiedzialny za dodawanie komentarzy do newsów w PsNews:
Oryginał:
  1. <?php
  2. <form action=&#092;"". $config["adres"]."function=add_kom&no=".$_GET["no"]."&do=save\" method=post name=formularz>
  3. *Autor:<br><input type=text name=&#092;"kom_autor\"><br>
  4. Email:<br><input type=text name=&#092;"kom_email\"><br>
  5. *Komentarz:<br>";
  6. if($config["emoty_kom"] == "tak"){ $print_center.= list_emots($newspath,"komentarz")."<br>"; }
  7. $print_center.= "<textarea style=&#092;"width:300; height:150\" name=\"komentarz\"></textarea>
  8. <br>* - pola wymagane<br><br>
  9. <input type=submit value=&#092;"dodaj\">
  10. <br><a href=&#092;"".$config["adres"]."\">[rezygnuj]</a>
  11. </form>
  12. ?>

Nie podobało mi się, że w całym skrypcie do newsów są linki, a w formularzu do dodawania komentarzy jest button, więc zmieniłem końcówkę na:
  1. <?php
  2. [<a href=# onclick=submit()>dodaj</a>] [<a href=\"".$config["adres"]."\">rezygnuj</a>]
  3. ?>

IE robi to co ja chcę, a FF olewa "onclick".
qqrq
Toż ci kolega wyżej napisał co trzeba zamiast submit() wpisać... I spróbuj dać na końcu "return false".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.