Cytat
muszę Cię rozczarować - te specjalne nagłówki i ustawienia z Nginx działają tylko na lokalnym plikach - nie ma tu mowy o pośredniczeniu :/ Twój problem trzeba obejść inaczej - wykorzystać Proxy albo mocny serwer al'a proxy - też takie rzeczy robiłem ale akurat nigdy na nginx...
To zapytam się inaczej, bo w sumie jeżeli robiłeś coś podobnego, to będziesz miał jakieś pojęcie. Powiedz mi jak wysyłałeś pliki przez php, to jaki to miało narzut wydajnościowy? Nie mówię tutaj o zaraz dziesiątkach tysięcy pobierających, ale jeżeli nie będę wiedział jak to inaczej wykonać, to zwyczajnie chyba to zrobię bezpośrednio w php. Bo w sumie ma korzystać z tego średnio osób, tyle że na serwerze jest już kilka stron, ma co prawda 16gb ram 2 procesory 4 rdzeniowe, 2x dyski w raid hardware, ale nie chciałbym dojść do momentu kiedy kilka pobierań zapcha cały serwer i automatycznie zostaną odetnięte inne strony, które chodzić muszą.. Póki co jeszcze tego nie robiłem, generalnie raczej najłatwiej byłoby mi pobrać link do konkretnego pliku z takiego MU/RS/HS/FS itp za pomocą php, mam link i później będzie trzeba kombinować, z tymi featurami w nginx mnie zaciekawiłeś i w sumie po co miałbym męczyć do tego skrypty itp, skoro serwer sobie z tym bardzo dobrze poradzi

EDIT: a co do serwera, litespeed też już brałem pod uwagę, brałem również pod uwagę
cherokee w którym spodobała mi się konfiguracja przez przeglądarkę

fajnie to wygląda, nie jest szybszy od nginx raczej, ale na pewno przebija apache pod względem szybkości..
EDIT2: o cholera, patrzę teraz na strone cherokee i widzę że tam się wiele zmieniło! Ostatni raz patrzałem chyba z rok temu, kiedy miałem problemy z apache (wyciek pamięci) i zastanawiałem się nad zmianą serwera, ale że mnie czas naglił, zwyczajnie przeinstalowałem apache i w sumie póki co od tamtego czasu nie resetowałem go nawet

ale jak teraz patrzę na stronę cherokee to widzę że nawet wersja na windowsa powstała, wcześniej była tylko na linux/unix :| o dokumentacji nie wspomnę

lektura na jutro już jest