Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]zapis do nowego pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shreker
Witam ! mam pewien problem. Mam następujący kod:

Kod
$plik = 'dane_03-07-2008.txt';

(pominięta część kodu)

$fp = fopen($plik, "a");
@flock($fp, 2);
@fwrite($fp, $dane1. ' || '. $dane2.' || '. $dane3. ' || ' . "\n");
@flock($fp, 3);
@fclose($fp);

Wiadomo, dane pobierane są ze zmiennych i zapisywane do pliku.
Chodzi o to czy można zrobić coś takiego że jeżeli wielkość pliku z zapisywanymi danymi przekroczy określoną wielkość (np 1 MB) to automatycznie zapisywnie danych zostanie "zablokowane", zostanie utworzony nowy plik z nową datą utworzenia (np. dane_10-07-2008.txt) i do niego będą zapisywane kolejne dane. A gdy ten nowy osiągnie zadaną wielkość to zostanie utworzony nowy , itd ...
Jestem kompletnie początkujący i szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak to można zrobić, proszę o pomoc :-)
sebekzosw
  1. <?php
  2. $plik = "dane_03-07-2008.txt"; //aktualny plik
  3.  
  4. if(filesize($plik) >= 1048576) {
  5. //tworzenie nowego pliku
  6. } else {
  7. //aktualizacja aktualnego pliku
  8. )
  9. ?>
shreker
Sprawdziłem , niestety ale nie działa, po przekroczeniu danej wielkości nie zostaje utworzony nowy plik:-(((((
Kod

if(filesize($plik) >= 1048576) {
     //tworzenie nowego pliku
} else {
     //aktualizacja aktualnego pliku

(pominięta część kodu)

$fp = fopen($plik, "a");
@flock($fp, 2);
@flock($fp, 3);
@fclose($fp);
}
phpion
Bez urazy ale czy wstawiasz jakiś kod w miejsce:
  1. <?php
  2. //tworzenie nowego pliku
  3. ?>

?
shreker
;-) Oczywiście że tak. próbowałem tam wstawić kod tworzący nowy plik, ale chyba coś pokręciłem, albo coś robię źle. Proszę o pomoc jak mam to zrobić. Zresztą gdybym wiedział jak to samemu zrobić to bym nie pisał. Jeśli ktoś ma pomysł to proszę o pomoc.
phpion
Pokaż więc jak to robisz, a nie oczekuj gotowca. Wtedy wspólnie dojdziemy do działającego rozwiązania.
shreker
Mam coś takiego:
Kod

if(filesize($plik) >= 1048576) {
$fpn = fopen($plik.date("Y.m.d") "a");
  @flock($fpn, 2);
  @fwrite($fpn, $dane1. ' || '. $dane2.' || '. $dane3. ' || ' . "\n");
  @flock($fpn, 3);
  @fclose($fpn);

} else {
      //aktualizacja aktualnego pliku

(pominięta część kodu)

$fp = fopen($plik, "a");
  @flock($fp, 2);
  @flock($fp, 3);
  @fclose($fp);
}

Na pewno coś robię źle, tylko nie mam pojęcia jak z tym poradzić, w php dopiero raczkuję.
kaem
Po date("Y.m.d") nie masz przecinka. Przydało by się, żebyś sprawdzał czy udało się otworzyć lub utworzyć plik.
  1. <?php
  2. if(!$fpn)
  3. { 
  4. exit; //czy cos takiego
  5. }
  6. else
  7. {
  8. //kod jeśli pomyślnie otworzono plik
  9. }
  10. ?>
chlebik
Poza tym przy formie date("Y.m.d") to nazwa pliku bedzie zawierala wiecej niz 1 kropke a tak byc nie moze. Dorzuc po tym if file_exists().
Pilsener
Cytat
Na pewno coś robię źle, tylko nie mam pojęcia jak z tym poradzić, w php dopiero raczkuję
- pierwsza rada: nie używaj znaków @ przed funkcjami i sprawdź, czy skonfigurowałeś serwer tak, aby wyświetlał wszystkie błędy i warningi (jak serwer nie wyświetla błędów, to nigdy się nie dowiesz, co jest źle).

Rada druga:
Cytat
Po date("Y.m.d") nie masz przecinka
- ściągnij sobie jakiś edytor do PHP (jest tego mnogo) ze sprawdzaniem i podpowiadaniem składni. Musisz sam dbać o poprawną składnię kodu, bo przecież z każdym zgubionym przecinkiem nie będziesz latał na forum?

Rada trzecia:
Nie twórz pliku przez funkcję fopen, bo nie na wszystkich serwerach to zadziała (zwłaszcza na darmowych tworzenie plików "w locie" bywa mocno ograniczone). Sugeruję touch.

Rada czwarta:
Sprawdzaj, czy plik ma odpowiedni chmod (czy jest edytowalny), czy da się go otworzyć etc.

P.S > używaj odpowiedniego bbcode (PHP)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.