Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z odczytem pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
misiek08
Witam!
Skonczyly sie dobre czasy i wkoncu zadanie mnie przeroslo. Mam na jednym serwerze plik w ktorym jest zawarty if:
  1. <?php
  2. if(!INSIDE) die("blad");
  3. ?>

I teraz potrzebuje z innego serwera odczytac tresc pliku czyli po prostu zrodlo. Da rade?

Tak dla wiadomosci po co mi to powiem ze robie testy bezpieczensta mojego autorskiego skryptu sklepu i chce wiedziec czy to przejdzie.
mike
Nie, nie da się.
l0ud
Nie, nie da się z zewnątrz odczytać źródła tego pliku.
misiek08
Bo chodzi o to ze w kazdym pliku ktory go dolacza mam define('INSIDE',true) i tego nie da sie obejsc curl 'em albo jakas inna biblioteka??
mike
Nie, nie dlatego.
Nie da się go odczytać ponieważ kiedy pytasz o niego serwer http (a inaczej się nie da) to plik jest parsowany najpierw przez parser PHP a później jego wynik jest zwracany prez przeglądarkę. A nie dlatego, że masz stałą.

Przecieś gdyby to było takie proste to każy mógłby sobie podejrzeć dowolny plik w sieci. Wchodzi na Onet czy gdzieś i czytasz źródła.
A nie da się tak.
l0ud
Nie, czegoś nie rozumiesz. Nawet bez tej linii, nie będzie możliwości dołączenia skryptu z zewnątrz. Kod includujący z innego serwera otrzyma tylko wynik pracy tego skryptu, czyli nic istotnego.
misiek08
Czyli jak dam fopen to on mi pokaze juz prze-parsowane? Albo fsockopen
mike
Tak. Pokazuje już przeparsowane.
misiek08
Dziekuje wszystkim!
Do modow/adminow:
Odpowiedz dostalem mozna zamknac/usunac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.