Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Wysyłanie danych formularza po naciśnięciu ENTER
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
kryspinus
Witam. Potrzebuję zrobić tak, żeby w formularzu logowania po wypełnieniu pól "login" i "hasło" i naciśnięciu klawisza ENTER dane te były wysyłane (jest przycisk "Zaloguj" ale reaguje on tylko na kliknięcie myszką i nie wiem jak zrobić żeby działał na klawisz ENTER). Średnio znam się na JavaScript. Przeszukując to forum nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie. Z góry dzięki za odpowiedź
klocu
Tyle że przecież każdy poprawnie zadeklarowany formularz, przy polach typu input o charakterze input, password, radio, checkbox po wciśnięciu entera wysyła formularz do wskazanego adresu.
A jeśli szukasz JS to polecam stronę
Cytat(http://www.allasp.net/enterkey.aspx)
onkeydown="if ((event.which && event.which == 13) ||
(event.keyCode && event.keyCode == 13))
{document.myForm.myHtmlInputButton.click();return false;}
else return true;"
kryspinus
No właśnie nie wiem czemu nie działa. Mam to tak zadeklarowane:

Kod
<input border="0" src="img/zaloguj.gif" alt="Zaloguj" name="zaloguj" width="82" height="29" align="middle" type="image">

Czyli mam ten tekst co mi podałeś wpisać do tego inputa, tak questionmark.gif :

Kod
<input border="0" src="img/zaloguj.gif" alt="Zaloguj" name="zaloguj" width="82" height="29" align="middle" type="image" onkeydown="if ((event.which && event.which == 13) || (event.keyCode && event.keyCode == 13)) {document.myForm.myHtmlInputButton.click();return false;} else return true;">

Bo coś nie działa
.radex
Pewnie dlatego, że musisz mieć type="submit". Może kwestia przeglądarki

A kod który podałeś jest okropny!

Czy ktokolwiek w tych czasach jeszcze daje tyle niepotrzebnych atrybutów, które powinny być w CSS?

Czy nie może to wyglądać po prostu tak:

<input type="submit" value="Zaloguj" class="zaloguj">

a reszta do CSS?
kryspinus
Co do atrybutów racja, powinne być w CSS, ale to raczej nie prawda, że typ musi być submit, i do tego co się zdążyłem dowiedzieć to nawet nie jest potrzebny język JavaScript. Tylko nie wiem czemu mi to nie działa
webdice
Kod
document.myForm.myHtmlInputButton.click()

zmień na:

Kod
document.myForm.myHtmlInputButton.submit()

gdzie myForm to nazwa formularza, a myHtmlInputButton to nazwa przycisku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.