Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aplikacja statystyk witryny WWW - co powinna zawierac??
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
GeoS
Mam do was szanowni grupowicze prosbe: gdybyscie w tym temacie mogli wpisywac swoje zyczenia odnoscnie aplikacji statystyk dla witryn WWW.

Poniewaz chce sie wziasc ze znajomym za pisanie takowej, bylbym wdzieczny za wasze sugestie, co powinna zawierac. To wy jako internauci i admini stron najlepiej wiecie, jakich danych oczekujecie od takiej aplikacji.

Oto czesc tego, co bedzie pokazywac:
[list]wyswietlenia stron serwisu
[*]wyswietlenia w godzinach
[*]wyswietlenia w dniach
[*]wyswietlenia w miesiacach
[*]uzywane przegladarki
[*]uzywane systemy operacyjne
[*]wejscia ze stron
[*]kolejnosci wyswietlen stron serwisu
[*]wejscia z wyszukiwarek (jakie i ile)
[*]slowa kluczowe, dzieki ktorym nastapilo wejscie na strone z wyszukiwarki
[*]ostatnie wejscia
[*]pluginy zainstalowane w przegladarce
[*]uzytkownikow powracajacych
[*]czas pobytu na stronie
[*]czas pobytu na poszczegolnych podstronach
[*]sciezki nawigacji po stronie
[*]strona wejsciowa
[*]strona wyjsciowa
[*]wejscia z krai
[*]rozdzielczosc ekranu
[*]ilosc kolorow
[*]najczesciej z hostow
[*]najczesciej z domen
[list]
Oprocz tego zastanawiamy sie nad mozliwoscia generowania zbiorczych raportow w postaci PDFow.

Przychodza mi tez kolejne pytania:
-ile z was byloby chetnych do zakupienia konta w takim systemie statystyk
-jaka cene uwazacie za rozsadna (tylko bez glosow typu free, 0 zl, ...)
AnoniM_MC
no cena offcorz 0 zl....smile.gif
a tak serio to nie wiecej niz 20 zl.
hADeSik
a po co są statystyki dla serwerów?
a po co są logi? w dodatku Twój pomysł prawdopodobnie opiera się na java script, a to nie gwarantuje dokładnych danych...
Przykład:
na kilku witrynach mam założone satystyki mystat - w porównaniu z logami serwera są duuuże różnice...
A cena? Jest sporo takich gadżetów za darmo, dla mnie może to być dodatkowy bajer, ale nie jest dość wiarygodny żeby się tylko na nim opierać... A w dodatku spowalnia ładowanie stronki winksmiley.jpg
GeoS
Cytat
a po co są statystyki dla serwerów?
a po co są logi? w dodatku Twój pomysł prawdopodobnie opiera się na java script, a to nie gwarantuje dokładnych danych...
Przykład:
na kilku witrynach mam założone satystyki mystat - w porównaniu z logami serwera są duuuże różnice...
A cena? Jest sporo takich gadżetów za darmo, dla mnie może to być dodatkowy bajer, ale nie jest dość wiarygodny żeby się tylko na nim opierać... A w dodatku spowalnia ładowanie stronki winksmiley.jpg

Wlasnie o takie konstruktywne opinie mi chodzi.

1. nie kazdy uzytkownik jest zdolny odpowienio "przetrawic" logi serwera do jego potrzeb
2. same logi nie daja pelnego obrazu dzialania strony (nie zbieraja wielu istotnych, dla potencjalnych klientow, informacji)
3. cala aplikacja w niewielkim stopniu bedzie opierala sie na JS
4. aplikacja nie bedzie spowalniala zbytnio ladowania strony, poniewaz zostana podjete wszystkie mozliwe kroki chroniace przed takimi zjawiskami (wydajne lacze, szybki serwer baz danych, szybki serwer WWW i inne)
5. obecnie rozwazamy opcje przejscia z php na bardziej wydajne technologie
6. takiego, jak to okresliles, "gadzetu" nie oferuje nikt w PL (a nie wykluczone, ze na swiecie)
hADeSik
Wszystkie zabiegi z Twojej strony przeciwko zmniejszeniu wydajności są ok. do momentu gdy masz tylu użytkowników, że serwery (łącza itd., itp...) przestają wyrabiać...
Laik nie potrzebuje znać się na logach - mam na serwerach programik Summary.Net - na ich stronce masz demo. Każdy serwer wirtualny dysponuje własnymi statystykami - każdy użytkownik może po prostu je przeglądać - my ustawiamy wszystko na serwerach.
Co takiego mi zaoferujesz co mnie przekona aby wykorzystywać Twoje statystyki, skoro tutaj nie muszę nic wklejać na stronach i mam (czyt. użytkownik końcowy) te statystyki wliczone w cenę wirtuala?
hADeSik
Jeszcze jedno - zdajesz sobie sprawę z tego ile miejsca zajmuje zapisanie tylu danych i w jakim stopniu obciąża serwer ich przetwarzanie?
Musisz mieć szybki pełny serwer (nie żaden wirtual, bez względu jak byłby duży) tylko do obsługi takich danych i nie polecam utrzymywania na nim czegokolwiek więcej. No chyba że chcesz mieć kilku drobnych użytkowników, a nie prawdziwy 'system'...
GeoS
Dzieki za kolejne uwagi.

1. Doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze aplikacja musi chodzic na dedykowanej ku temu maszynie lub na kilku, najlepiej polaczonych w klaster.

2. Fakt, ze przy zewnetrznych aplikacjach statystyk nalezy wklejac zewnetrzny kod (forma i postac bywa najrozniejsza) jest niezaprzeczalny.

3. Nic nie stoi na przeszkodzie, abym stworzyl kilka wersji tej aplikacji, miedzy innymi sluzaca ISP do obslugi ich klientow (to juz ich sprawa, czy wlicza taka usluge w koszty wirtuala, czy nie). Docelowo caly software ma byc w pelni skalowalny smile.gif

4. Zaoferuje dane, ktorych standardowo serwer WWW nie jest w stanie zebrac. Zyskasz w pelni dopracowana wersje prezentacyjna z ladnym (czytelnym, lekkim i atrakcyjnym) designem. Bedziesz mial mozliwosc zebrania wszystkich raportow do PDFa i ich pozniejszego, spokojnego studiowania. Bedzie (tak przynajmniej obecnie wygladaja plany) pelne wsparcie dla zbierania informacji o multimedialnych mozliwosciach klienta. ...
hADeSik
Wcześniej podałem Ci odnośnik do oprogramowania z którego obecnie korzystam - są tam informacje o cenie i możliwościach (włącznie wersją demonstracyjną). Mogę sobie zapisywać różne okresy i je później analizować - wydaje mi się że nawet wygodniej to robić z wersją html niż pdf.
Czym chciałbyś mnie przekonać do swojego programu (pomińmy kwestię ceny - zostańmy przy możliwościach) :?:
GeoS
Jak juz wspomnialem - chcemy polozyc nacisk na statystyke mulimedialnej strony klienta (przegladajacego witryne naszego biznesowego klienta).

Na dzien dzisiejszy za bardzo nie moge zdradzic wielu szczegolow, bo wszytko jest w fazie przygotowywania projektu i w dodatku konkurencja nie spi smile.gif

Ten temat miedzy innymi sluzy temu, zeby zebrac od was informacje co powinna zawierac ta aplikacja.

Na pewno bedzie konkurencyjna :!: biggrin.gif
hADeSik
W takim razie czekam na efekt pracy i ewentualnie wtedy ponownie dołącze do dyskusji... winksmiley.jpg
kurtz
Cytat
Przychodza mi tez kolejne pytania:
-ile z was byloby chetnych do zakupienia konta w takim systemie statystyk
-jaka cene uwazacie za rozsadna (tylko bez glosow typu free, 0 zl, ...)
zalezna od ilosic otrzymywanych rzeczy i "pilnowanych" serwisow (tzn hostow).

z milych informacji to gemius liczy sobie takie cusie w K zl/m.
GeoS
Cytat
z milych informacji to gemius liczy sobie takie cusie w K zl/m.

Nie wiem jak dokladnie wyglada wersja komercyjna Gemiusa, ale jesli podobnie do tej za friko, to trzeba byc idiota, zeby wydawac taka kase na taka usluge. Taka jest moja opinia w tej sprawie. Nic nadzwyczajnego tam nie ma, korzystanie z ich systemu tez nie jest zbyt wygodne, czytelne i proste, a kase sobie za to obcinaja niezla.

Ja widze (przynajmniej jeszcze) ladna nisze na aplikacje o mozliwosciach zblizonych do planowanej przeze mnie & friends biggrin.gif
kurtz
Cytat
Nie wiem jak dokladnie wyglada wersja komercyjna Gemiusa, ale jesli podobnie do tej za friko, to trzeba byc idiota, zeby wydawac taka kase na taka usluge.

1. mysle ze tego co rozni wersje komercyjne od wersji bezplantej mozna spokojnie uzyskac od samych zaintersowanych
2. MSZ kluczowym elementem jest obciazenie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.