Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczny mailing
Forum PHP.pl > Forum > PHP
BzikOS
Nie jestem pewien czy to jest dobre pytanie na php-owe forum, ale i tsk zapytam.

Jak zrobić automatyczne wysyłanie maili do użytkowników, przed okresloną datą. Np. data jest 1 listopad 2002, i dzień wczesniej trzeba wysłać np. 100 maili do użytkowników. Tylko jak do tego podejść i uniezależnić to od odsłony strony (tzn. jak nikt nie wejdzie na stronę dzień wczesniej to i tak listy muszą zostać wysłane).

Chyba trochę to zagmatwałem :?

Chodzi mi o samą metodę, jak do tego podejść (aha i data jest trzymana w bazie MySQL).
dragossani
Powiem Ci jak ja bym to zrobił. Napisałbym skrypt php ale jako plik odpalany z shella i dorzucił odpowiedni wpis do Cron'a.
Tyle, że musisz mieć odpowiednio skompilowane php, linuxa (albo jakiś BSD czy cuś) i wtedy nie ma problemu. Ale tak sobie myślę, że prawdopodobnie nie masz... rolleyes.gif
kulaczek
Poczytaj cos o PERLu.
Sam go nie znam ale wiem że takie reczy są w tym jezyku łatwe do zrobienia.

Bo w php napisanie czegoś takiego byłoby proste, ale skrypt musiałby być odpalany codziennie.
dragossani
Cytat
php napisanie czegoś takiego byłoby proste, ale skrypt musiałby być odpalany codziennie.

Nie tyle codziennie, co w odpowiednim momencie. Właśnie dlatego wspomniałem o Cron'ie. A z Pearl'em z tego co wiem, nie jest inaczej. Też trzeba go odpalić.
BzikOS
Cytat
Powiem Ci jak ja bym to zrobił. Napisałbym skrypt php ale jako plik odpalany z shella i dorzucił odpowiedni wpis do Cron'a.
Tyle, że musisz mieć odpowiednio skompilowane php, linuxa (albo jakiś BSD czy cuś) i wtedy nie ma problemu. Ale tak sobie myślę, że prawdopodobnie nie masz... rolleyes.gif

"odpowiednio skompilowane php" - czyli z jakimi opcjami?
", linuxa (albo jakiś BSD czy cuś)" - skonfigurowany pod kątem czego?

Niestety firmy oferujące hosting, chyba nie dają dostępu do shella i do plików crontab'a, więc chyba taki pomysł nie przejdzie i to samo się tyczy Perla sad.gif
dragossani
Cytat
"odpowiednio skompilowane php" - czyli z jakimi opcjami?
", linuxa (albo jakiś BSD czy cuś)" - skonfigurowany pod kątem czego?
Z opcjami odpowiednimi. laugh.gif Co się będę rozwodził - wszystko jest tutaj w manualu. A linuxa nie trzeba jakoś szczególnie konfigurować. Jeśli nie jest zapuszczony (czyli to co powinno to działa) to nie powinno być problemu.

Cytat
Niestety firmy oferujące hosting, chyba nie dają dostępu do shella i do plików crontab'a, więc chyba taki pomysł nie przejdzie i to samo się tyczy Perla  :(
To niestety prawda. Firmy hostingowe nie udostępniają zwykle shella (a już z crontabem to naprawdę rzadko), po prostu nie chcą mieć za dużo roboty z administracją. Wymagałoby to wielu zabiegów kontrolujących, a nikomu nie chce się w to bawić. Ja mam do grzebania własny serwer (żeby jeden to by było pół biedy... :wink: ), ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma taki luksus. :?
castor
troszke innym rozwiazaniem jest jesli niemasz dostepu do krona napisac skrypcik:

a wnim funkcja ktora sprawdza date i jesli data jest ta (np: zapisana w jakims pliku lub bazie) to rozsyla maile! oczywiscie jesli masz ich duzo to nie petla i mail() a uzyj ukrytych kopi do tego.

Te funkcje rejstrujesz register_shutdown_function() i heja :wink:

tylko jeden minus tego jest na Apache i windowsie polaczenie zostaje utrzymane do ukonczenia dzialanie tej funkcji. Lecz na Pingwinku jest OK polaczenie zostaje zakonczone a serwerek dalej wykonuje prace
hADeSik
Dobre firmy hostingowe dawają dostęp do shella jeśli za niego zapłacisz, dostęp do crona też możesz dostać jeśli fundniesz sobie serwer dedykowany, ale to juz inne pieniądze...
GeoS
Cytat
Dobre firmy hostingowe dawają dostęp do shella jeśli za niego zapłacisz, dostęp do crona też możesz dostać jeśli fundniesz sobie serwer dedykowany, ale to juz inne pieniądze...

Od razu doradzcie mu kolokacje serwera za kosmiczne, dla zwyklego zjadacza chleba, pieniadze biggrin.gif
hADeSik
Ja mu nic nie doradzam... Zwłaszcza kolokacji serwera - wiem ile to kosztuje...
Ale shell to już nie jakiś kosmiczny wydatek, bez przesady...
Tylko, że chyba nie o to tu chodzi...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.