MitS
28.03.2008, 23:29:35
Witam serdecznie,
mam problem z którymi nie za bardzo umiem sobie poradzić.
Otóż mam sobie div'a: <div id="popupTable">tresc</div>
ten div posiada styl dla IE: #popupTable {overflow-x:auto; overflow-y:hidden}
i gdy tekstu jest za dużo pojawia się dolny scrollbar dla tego diva.
Moim problemem jest wykrycie czy ten scrollbar sie pojawił czy tez nie (w zależności od zmiany szerokości okna przeglądarki).
Pytanie do was: czy da się w js sprawdzić czy ten scrollbar sie pojawił lub znikł w zależności od zmiany wielkosci okna przegladarki ? ? ?
nevt
29.03.2008, 00:28:45
porównaj element.offsetWidth i element.scrollWidth ...
Zenobii
3.04.2008, 12:43:12
A czy można coś więcej na ten temat, bo mam niemal identyczny problem tylko, że z pionowym paskiem przewijania.
Zatem jak wykryć czy pojawia się pionowy pasek przwijania, bo muszę zrobić skrypt, który reagował na jego pojawianie się.
no to porównaj element.offsetHeight i element.scrollHeight ...
Zenobii
7.04.2008, 09:07:50
Wielkie dzięki! Rzeczywiście dla elementu <div> działa znakomicie, ale jak wykryć suwak dla <IFFRAME>?
element.offsetWidth i element.scrollWidth dla ramki pływającej mają IDENTYCZNE wartości bez względu na to czy jest suwak czy nie?
Szkoda, że nie ma (?) jakiegoś element.scrollbar = true/false ...
Czyżby nie było sposobu na wykrycie pojawiania się paska przewiajania we <FRAME>/<IFRAME>?
przecież do < FRAME > lub < IFFRAME > wstawiasz dokument HTML. spóbuj porównać rozmiary scroll i offset dla elementów < HTML > lub < BODY > zamiast dla < FRAME >
ja pod ręką nie mam żadnych źródeł z ramkami, żeby to szybko sprawdzić, ale na logikę np. scrollWidth i offsetWidth dla < BODY > powinny różnić się po pojawieniu się suwaka poziomego we < FRAME > ...
kilas88
10.05.2008, 12:14:32
można też tak.. ramka ma powiedzmy 400px wysokości. w dokumencie, który jest otwierany w ramce sprawdzasz wysokość strony (chyba window.offsetHeight). jeśli jest wyższe niż 400px wykonujesz jakąś funkcję czy coś.. i wszystko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.