Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: instalacja php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
martusia
Nie moge zainstalować php, nie dziala. Przenioslam pliki *.dll do katalogu systemowego windowsa. Zmienilam httpd.conf pod php. Mam zainastlowanego Apache.Pomozcie , moze cos jeszcze trzeba zmienic w plikach? licze na pomoc..
steru
Cytat
Nie moge zainstalować php, nie dziala. Przenioslam pliki *.dll do katalogu systemowego windowsa. Zmienilam httpd.conf pod php. Mam zainastlowanego Apache.Pomozcie , moze cos jeszcze trzeba zmienic w plikach?  licze na pomoc..

ciezko cos z fusow herbacianych wywrozyc - zainstaluj pakiet foxserv - zrobi wszysko za ciebie.
martusia
zainstalowalam foxserv,czy teraz wystarczy tylko wstawiac skrypty php do htmla ?
Mac
Cytat
zainstalowalam foxserv,czy teraz wystarczy tylko wstawiac skrypty php do htmla ?

Wystarczy skrypty php wstawić do plików php chyba, że w konfiguracji ustawisz inaczej smile.gif
smile.gif
martusia
:? dalej mi nie dziala.. php,mysql i apache sa zainstalowane prawidlowo,tylko dzialanie skryptu php dalej nie jest widoczne w przegladarce..
Mac
Cytat
:?  dalej mi nie dziala.. php,mysql i apache sa zainstalowane prawidlowo,tylko dzialanie skryptu php dalej nie jest widoczne w przegladarce..

Utwórz taki plik:
nazwa: test.php
zawartość:
Kod
<?

phpinfo();

?>

I umieść go (plik) w katalogu plików www przy foxserv-ie jest standarodwo katalog "www" i wpisz w przeglądarce http://localhost/test.php i co działa?
martusia
tak dziala,to dzialalo juz wczoraj.. nie pokazuje mi sie dzialanie skryptu w przegladarce.to ja mam pytanie czy strony ktore tworze musza byc umieszczone w foxserwww ? Czy to ze mam win98 powoduje takie problemy z dzialaniem php ?
kurtz
Cytat
tak dziala,to dzialalo juz wczoraj..
oraz
Cytat
nie pokazuje mi sie dzialanie skryptu w przegladarce.

obaiwam sie ze sie wykluczaja.
dragossani
Muszę wam powiedzieć, że jak pierwszy raz odpalałem php to zapomniałem, że pliki ze skryptami php muszą mieć rozszerzenie *.php bo inaczej apache ich nie kieruje do parsera i przesiedziałem nad tym dobre dwie godziny zanim zmieniłem rozszerzenia z html na php smile.gif
Można oczywiście pogrzebać w apache'u żeby brał też html, ale o takich rzeczach to się człowiek dowiaduje z czasem.

Mam nadzieje, że tu nie występuje ten problem. laugh.gif
Choć może dobrze by było (bo rozwiązanie trywailne, hhh laugh.gif ).
martusia
Pliki skryptow zapamietuje jako *.php smile.gif
Na stronie glownej foxserv mozna sprawdzic co mi dziala. Wg niej php dziala poprawnie,pojawia sie stronka z danymi localhosta. Za to kiedy naciskam na test mysql'a to pojawia sie stronka,gdzie mam wpisac nazwe nowej databasy.Gdy wpisuje pojawia sie napis "Error
MySQL said: You have an error in your SQL syntax near '' at line 1 "Czy to znaczy ze teraz nie dziala mi mysql ? Jak mozna to naprawic ?
martusia
Pliki skryptow zapamietuje jako *.php smile.gif
Na stronie glownej foxserv mozna sprawdzic co mi dziala. Wg niej php dziala poprawnie,pojawia sie stronka z danymi localhosta. Za to kiedy naciskam na test mysql'a to pojawia sie stronka,gdzie mam wpisac nazwe nowej databasy.Gdy wpisuje pojawia sie napis "Error
MySQL said: You have an error in your SQL syntax near '' at line 1 "Czy to znaczy ze teraz nie dziala mi mysql ? Jak mozna to naprawic ?
kurtz
Cytat
.Gdy wpisuje pojawia sie napis "Error  
raczej obstawialbym blad w skrypcie. nie wiedziec czemu ale mam wrazenie ze register globals rozwiaze problem. (sma mysql najwyranziej chodzi jak najbardziej prawidlowo)
martusia
biggrin.gif szalonej webmasterce nareszcie dzialaja skrypty !!!!
Huuuraaaa !!!
Dziekuje wszystkim za zaangazowanie w odpowiadanie na moje czesto lakoniczne pytania !
Specjal thx + buziaczki dla: Mac, gajcy2.
p.s. pewnie niedlugo znowu sie pojawie :wink:
Mac
Cytat
p.s. pewnie niedlugo znowu sie pojawie  :wink:

Jak już napisał Gajacy: Trzymamy za słowo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.