Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z polaczeniem sie z bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
luzik123
cześć
mam problem z polączeniem się z bazą danych: otóż mam php 5.2.5 i wyskakuje mi taki błąd--Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\logowanie.php on line 3
wedlug książki którą posiadam nie mam domyślnie włączonej obsługi bazy danych MySQL i aby rozwiązać ten problem należy skopiować plik php_mysql.dll z katalogu ext/ archiwum zip z dystrybucja php do katalogu C:\php zrobilem to ale pisza ze trzeba zmodyfikowac wiersze 461 i 589 w pliku php.ini w taki sposob aby włączyć katalog C:/php do scieżki przeszukiwan rozszerzeń. Należy rownież usunąć komentarz z wiersza rozszerzen obslugujacym bazę danych MySQL. Jak to zrobić proszę o pomoc?questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif
em1X
Jest masa tematów na tym forum i w internecie (google) dot. instalacji mySql pod php.
luzik123
tylko najgorsze jest to że próbowałem robić to co piszą ale wszystko wychodzi mi z mizernym skutkiem jak coś pozmieniam to znów mam błędy w sumie to chodzi mi o te wiersze
em1X
To jest kwestia odblokowania rozszerzenia php_mysql.dll w php.ini (usunięcia średnika w tym wierszu) i skopiowania w odpowiednie miejsce pliku libmysql.dll. Baw się..
nowotny
Cytat(em1X @ 15.02.2008, 18:33:55 ) *
skopiowania w odpowiednie miejsce pliku libmysql.dll. Baw się..

To nie jest już polecane... wg. readme instalacji powinno się raczej dodać ścieżkę katalogu instalacyjnego do zmiennej środowiskowej PATH...
em1X
na jedno wyjdzie.
luzik123
Dzięki już sobie poradziłem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.