Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] pliki + opis -> baza danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kefir667
Witam,
muszę zrobić coś takiego:
-upload pliku z przeglądarki na serwer -> mam zrobione, a następnie gdy plik został juz zapisany na serwerze, to chce aby jego nazwa byla dodana do bazy danych, zeby mozna bylo stworzyc do niego opis.

narazie mam tyle, ale nie wiem jak dostac sie do nazwy pliku.

1. <?php
  2. $uploaddir = '/var/www/pliki/docs/';
  3. $uploadfile = $uploaddir . basename($_FILES['userfile']['name']);
  4. echo '<pre>';
  5. if (move_uploaded_file($_FILES['userfile']['tmp_name'], $uploadfile)) {
  6. echo "File is valid, and was successfully uploaded.\n";
  7. $connect = pg_connect("host=127.0.0.1 dbname=pliki user=test password=tester");
  8.  
  9.  //ta linijka jest zla :( $query=pg_query("INSERT INTO pliki (id_pliku, nazwa_pliku) VALUES ('$_FILES['userfile']['tmp_name']')");
  10.  
  11.  if (!$query) { print "<center><br><br>Error! Can`t add the data into database! Please try again later.<br><br></center>";} else {
  12. print "<center><br><br><b>File name -ok</b><br><br></center>";
  13. }
  14. } else {
  15. echo "Possible file upload attack!\n";
  16. }
  17.  
  18. print "</pre>";
  19.  
  20. ?>

Moze macie jakies pomysly lub gotowe mechanizmy do zrealizowanie czegos takiego?

Chciałbym jedynie mieć możliwość tworzenia opisu pliku po wysłaniu go na serwer. Na przykład: 1. To jest pierwszy plik - <plik1.html> 2. W tym pliku znajduje sie... - <plik2.html>
redelek
Witam,

Nie wiem czy to pomoże i czy dokładnie o to Ci chodzi, ale masz tu mój artykuł na ten temat
Może Ci się przyda smile.gif

http://webmade.org/porady/wysylanie-pliku-...r-php-mysql.php

Pozdrawiam
Redelek
nowotny
No widać że sam nie robiłeś... nazwę pliku masz przecież w $_FILES['userfile']['name']...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.