Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] / [mysql]alfabetyczne sortowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marian84
Witam!

Chciałbym zrobić sortowanie alfabetyczne firm, zapisanych w bazie danych. Jak zrobić, by po nacisnięciu buttona np A wyswietliły mi się rekordy na litere A. Wiem jak pobrać je z bazy, ale chciałbym by po nacisnieciu każdego buttona pojawiały sie inne rekordy... mam nadzieję że nie zagmatwałem za bardzo:)
nospor
  1. SELECT * FROM tabela WHERE pole LIKE 'A%'

Teraz sobie zamiast A wstaw zmienna ktora bedzie zawierala daną litere

ps: popraw tytul o znacznik zgodnie z zasadami forum przedszkole
Grzyw
Pokażę Ci na przykładzie jednego buttona.

1. <input type="submit" name="litera" value="A" />

1. <?php
  2. $wybranaLitera = $_POST['litera'];
  3. $sql= 'SELECT costam, costam FROM czegostam WHERE nazwaFirmy like "'.$wybranaLitera.'%" ORDER BY nazwaFirmy';
  4. ?>
marian84
Cytat(Grzyw @ 29.01.2008, 09:16:49 ) *
Pokażę Ci na przykładzie jednego buttona.

1. <input type="submit" name="litera" value="A" />

1. <?php
  2. $wybranaLitera = $_POST['litera'];
  3. $sql= 'SELECT costam, costam FROM czegostam WHERE nazwaFirmy like \"'.$wybranaLitera.'%\" ORDER BY nazwaFirmy';
  4. ?>

O to właśnie chodziło, dzięki

Zrobilem cos takiego:
  1. <input type="submit" name="litera" value="a" /><input type="submit" name="litera" value="b" /><input type="submit" name="litera" value="c" />
  2. <?php
  3. $wybranaLitera = $_POST['litera'];
  4. $lacz= mysql_query("SELECT * FROM firmy_o WHERE nazwa like \"'.$wybranaLitera.'%\" ORDER BY nazwa", $con2);
  5.  
  6. while($litt=mysql_fetch_array($lacz)){
  7. echo''.trim($litt['nazwa']).'<br>';
  8. }
  9. ?>

ale cos mi tu nie działa. Czy kod buttonow musi być umieszczony w formularzu questionmark.gif W sytuacji, gdy wpisałem w miejsce : \"'.$wybranaLitera.'%\" - \"a%\" wyswietlilo firmy
nospor
po pierwsze: uzywaj bbcode
po drugie: tak, to musi byc form jesli chcesz to uzyc tak jak ci zaproponowano. Osobiscie do takich rzeczy polecam linki a nie formularze. Wowczas pobierac bedziesz nie z $_POST a z $_GET. Link ma to do siebie ze mozna go komus przekazac, forma juz nie.
marian84
a czy można by cos dokładniej z tym formularzem??
wojo803
Widzisz - używając formularza dane wykorzystujesz tylko ty - osoba wypełniająca formularz, a w przypadku linków jest trochę ciekawiej, gdyż po prostu wydłużasz link.

Wygląda to mniej więcej tak

1. <?php
  2. echo "<a href='firmy_alfabetycznie.php?litera=wpisz literę'>litera</a>";
  3. ?>

I później dajesz coś takiego (poprawcie mnie jeżeli napisałem coś źle bo od miesiąca nie piszę winksmiley.jpg )

1. <?php
  2. if(isset($_GET['litera']))
  3. {tutaj sobie posortujesz to co było wyżej podane przez kolegów;}
  4. else
  5. {zwykły formularz wszystkich firm z buttonami od literek;}
  6. ?>

No mam nadzieję, że totrochę rozjaśni to i owo winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.