Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] kodowanie przy zapisie do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
altruista
plik php zapisany jako utf8, kodowanie dla przegladarki ustawione an urg8 - polskie czcionki sa jak najbardziej widoczne

jak zapisac stringa z polskimi znakami (przeslanego POSTem miedzy dwoma plikami php jak wyzej) zeby dalo sie to odczytac? bo jak standardowo zapisuje (otwieram do zapisu i zapisuje funkcja fwrite) mam krzaki na polskich literach (nie wszystkich, ale mam)
Grzyw
Hmm... możesz się upewnić, że do pliku idą dane dobrze kodowane. Przed zapisem potraktuj je funkcją mb_convert_encoding()
Chciałem Ci wkleić link do dokumentacji o tej funkcji, ale zwaliło mi się kopiowanie w Windowsie:) Znajdziesz pewnie bez problemu googlując. Albo na www.php.net - stąd chciałem Ci wkleić.
altruista
ok dzieki, juz szukam..
dodam tylko ze moze zle wyrazilem sie piszac 'znaczki' chodzi przedewszystkim o znak 'ó' ktory wyglada: ó
Grzyw
http://pl2.php.net/mb_convert_encoding - ruszyło kopiowanie:)
Daj znać, co Ci z tego wyjdzie.
altruista
i zonk, jakbym nie probowal przekodowac czy to mb_convert_encoding czy inconv czy utf8-decode jest tylko gorzej....

z tego co zauwazylem problem istnieje tylko dla znaku 'ó' oraz 'Ó' zamienia go na ,bezpieczne, ó Ó

dalsze sledztwo wykazalo ze Ó i ó sa zamieniane w zapisanym pliku (ale jak wyslwietle stringa przed zapisem w przegladarce jest prawidlowo) jesli tekst pochodzi z edytora tinymce. jak pochodzi z tekstu wpisanego w 'kodzie' jest juz ok...

wychodzi na to ze to sprawka tinymce :/ moze ktos cos z tym poradzi? z tego co wyczytalem to tinymce koduje w utf, strona tez jest w utfi wiec niby powinno byc ok :/

hmm tak zdecydowanie, to tinymce cos nie teges traktuje literki 'ó'.... musze zamieniac z plaucha np: $cont = str_replace('ó','ó',$_REQUEST['content']) ;

przegladarka byla w stanie zinterpretowac ó wiec potrafila wyswielac prawidlowo. jednak w/w rozwiazanie to nie rozwiazanie, moze ktos wie jak poradzic sobie z tym problemem w lepszy sposob?
vadim
Cytat(altruista @ 11.01.2008, 09:46:13 ) *
wychodzi na to ze to sprawka tinymce :/ moze ktos cos z tym poradzi?

oj leniwcze

TinyMCE:Configuration/entity encoding
http://wiki.moxiecode.com/index.php/TinyMC...entity_encoding

Option: entity_encoding

This option controls how entities/characters gets processed by TinyMCE. The value can be set to numeric, named or raw. Where numeric is numeric representation such as " " named is entity names such as " " and raw is " ". The default value of this option is named, if named is used the entities option will be used to convert the codes into names.
[edit]
Encoding types

named
Characters will be converted into named entities based on the entities option. For example, a non-breaking space could be encoded as .
numeric
Characters will be converted into numeric entities. For example, a non-breaking space would be encoded as .
raw
All characters will be stored in non entity form except these XML default entities: & < > " '

[edit]
Example of usage of the entity_encoding option:

tinyMCE.init({
...
entity_encoding : "raw"
});
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.