Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czym różni się przejście DVI-I od D-Sub
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Quentin
Cześć smile.gif
Mam pewne pytanko. Czym różni się przejście typu DVI-I od przejścia D-Sub (przesyłany sygnał ma postać analogową), pomijając fakt, że DVI jest 24-pinowym złączem a D-Sub 15-pinowym ?
sztosz
DVI-I to sygnał cyfrowy. D-SUB to sygnał analogowy. Nie wiem czego tak na prawde chcesz sie dowiedzieć. Może zainteresuje cię fakt że mając podłączonego LCD'eka przez D-SUB sygnał najpierw karta zamienia na analogowy, a poźniej monitor spowrotem na cyfrowy (co jest rozwiazaniem do dupy mogacym sprawiac problemy w postaci przekłamań czy ma być "0" czy "1"). Po resztę odsyłam np. do wikipedii bo pytanie jest z cyklu "Czym sie różni wiedelec od łyżki?"* winksmiley.jpg

sztosz
Tak, ale monitory LCD odbierają sygnał cyfrowy i do takiego zostały zaprojektowane, ponadto z tego co pamiętam sygnał analogowy w DVI-I jest po to aby można było stosować przejściówki DVI-I -> D-SUB kiedy nie posiada się monitora z wejściem DVI-I a jedynie D-SUB. Kolejna sprawa to to, że w przeważającej części kart graficznych wyjście DVI-I jest lepszej jakości od D-SUB. I co wydaje się absurdalne, lepiej podłączać monitory z wejściem D-SUB tak DVI-I -> Przejściówka -> Kabel D-SUB, niż bezpośrednio do D-SUB na karcie. Widać to gorszą jakość przy dużych rozdzielczościach i wysokich częstotliwościach odświeżania ekranu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.