Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odsetki - 2 tablice jak połączyć ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bednarix
Witam serdecznie wszystkich

Mam jeden problem - mam 2 tablice:

1. trzymane są płatności, jakie użytkownik ma do zapłacenia - trzymana jest nazwa, data do kiedy płatność ma być zapłacona, oraz kwota
2. trzymane są wpłaty, jakie użytkownik dokonał - trzymana jest również nazwa, data kiedy wpłata została dokonana, oraz kwota

Myk polega na tym że jeżeli użytkownik spóźni się z zapłatą naliczane są odsetki ustawowe - wzór ogólnie znany (ilość dni spóżnienia*kwota*stopa procentowa)/ilość dni w roku.

Nie wiem jak złączyć te tablice aby można było obliczyć ilość dni, jakie upłyneły od płatności do wpłaty, aby móc obliczyć odsetki - zakładając że była jakaś wpłata. Troche to skomplikowane więc dlatego pytam - dla ułatwienia daty są trzymane w timestamp.

Próbowałem łączyć te dwie tablice, sortować ale niestety wychodziły bzdury....
Darti
ja bym zrobił inaczej. Nie organizował bym wpłat ze względu na osobę ale ze względu na fakturę (bo jakaś musi być) i przy kolejnych wpłatach księgowałbym od razu za którą fakturę jest dana wpłata. Teraz można by wykorzystać takie coś:
  1. SELECT faktury.*, wplaty.* FROM faktury LEFT JOIN wplaty ON (faktury.id = wplaty.id_faktury) WHERE wplaty.data_wplaty IS NULL OR TIMEDIFF(faktury.termin, wplaty.data_wplaty) < 0

Takie coś zwróciłoby wpłaty za faktury przeterminowane i faktury przeterminowane bez żadnych wpłat na nie.
(już jest późno i mogę się mylić ale koncepcja chyba słuszna)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.