Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] md5()
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jawka7
mam w bazie danych zapisane hasło metodą md5() i chce je wyslac na meila i moj problem tkwi w tym ze nie wiem jak wyslac to tak zeby nie wysylalo mi zaszyfrowanego kodu tylo wyciaglo hasslo i dopiero je wyslalo. probowalem na rozne sposoby i zawsze na meila dostaje zaszyfrowane haslo, jak to rozszyfrowac??
klocu
odpowiedz jest prosta - nie wyślesz bo md5 haszuje nie koduje. jesli tak bardzo jest Ci to potrzebne zmien metode zabezpieczenia hasla.
jawka7
aha to dzieki tez tak myslalem ale mialem nadzieje ze sie myle ;/ to nic ide przerabiac skrypty ;]
matix
W takim razie koduj hasła w ten sposób:

1. <?php
  2. // string
  3. $string = 'To jest string haslo125125';
  4.  
  5. // kodowanie 
  6. $kodowanie = base64_encode($string);
  7.  
  8. // odkodowane
  9. $odkodowane = base64_decode($kodowanie);
  10. ?>

pozdro tongue.gif
Blodo
W ten sposob to sobie mozna odpuscic wogole. Jesli koniecznie musisz umiec odkodowac hasla to uzyj mcrypt lub jakichs wlasnorecznie napisanych funkcji szyfrujacych. Najlepiej (i najbezpieczniej) jednak generowac nowe haslo przy przypomnieniu i przechowac w polu "nowehaslo" w bazie danych, po czym wyslac emaila z nowym haslem i hashem aktywujacym te haslo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.