skabszo
12.09.2007, 09:15:10
Witam jako że jestem grafikiem, stworzyłem takie mini portfolio

zapraszam do oglądania - adresu tu -
http://www.pstudio.hyperphp.com/index.php - przepraszam za server ale wlecze sie dzisaj niemiłosiernie;/
Prph
12.09.2007, 10:23:53
Podoba mi się, ale mam pewne uwagi.
- Wykorzystywane technologie, Ostatnie wydarzenia - dlaczego to jest grafika? Tekst różni się od tekstu strony. Poza tym - w technologiach możnaby zrobić linki (np. do definicji na wikipedii).
- MENU - ogroooomny minus. Ja znalazłem. Pewnie większość forumowiczów też, ale nie zmuszaj odbiorcy do szukania. Zdenerwuje sie i wyjdzie. Ponadto - musze latać myszką na boki, żeby zobaczyć co masz w menu.
- Portfolio - fajnie jakbyć zrobił małe opisy - co to, po co, dla kogo i zamieścił chociaż 2, 3 screeny + ewentualny link, jak strona jeszcze żyje.
Generalnie design bardzo ładny, dlatego 9.5/10.
Interfejs - menu popsuło - 6/10.
Ociu
12.09.2007, 11:06:43
Szok, nie mogłem znaleźć menu, baaardzo duży minus, poza tym portfolio słabo rozwiązanie, brak opisów prac...
Oceny jak zwykle nie daje.
chico
12.09.2007, 11:34:51
Dziwi mnie przede wszystkim fakt, ze osoba, ktora wykorzystuje CSSa, XMLa, Flasha, PHP itd powiadamia ogladajacego strone, ze jego portfolio wyswietla sie poprawnie w przegladarkach. To troche tak jakby mechanik stwierdzil, ze samochod, ktoremu wlasnie wymienil opony - jezdzi. Ciezko mi tez jest sie nadziwic przedstawianiu rozdzielczosci minimalnej dla strony, bo skoro "targetem" sa osoby pracujace na rozdzielczosci wiekszej niz 800x600, to chyba nie ma sensu informowac ich o rodzielczosci, zwlaszcza juz na stronie. Z chociazby uwagi na fakt, ze ta osoba po wejsciu zdazy sie juz zorientowac...
--
Od strony graficznej, to chyba troszke bardziej przypomina blog z tendencja do tzw web 2.0 niz typowe portfolio, ale zakladam, ze taki byl zamiar. Daje sie zauwazyc, ze masz drobne problemy z "odbijaniem" lustrzanym czcionek (lewy gorny rog) - wydaje mi sie, ze lepiej ten napis prezentowalby sie bez odbicia. Nie wiem czy to kwesta kompresji czy cos Ci "rozmazuje" nieco czcionki (jakby na malych rozmiarach czcionek w PS ustawiony byl "smooth").
Panuje tu troche taki misz-masz (zielone chmurki, niebieskie tlo, czerwone prostokatne wstawki...), dla mnie brakuje tu stanowczej nuty kolorystycznej.
Menu - pomysl kompletnie nie trafiony i do wymiany ;-). Obawiam sie, ze czesc potencjalnych klientow moze po prostu go nie znalezc... o przewijaniu w celu zobaczenia co sie w nim znajduje juz nie wspominam (Prph mnie uprzedzil).
Ogolnie nie jest zle, ale top bardziej przypomina mi strone architekta, a calosc blog. OCENA: 5/10
crunch
12.09.2007, 11:58:03
to tam jest jakieś menu?

;>
ale ogólnie parę ciekawych rzeczy można dojrzeć...

hmm. i nie to żebym się czepiał ;p ale 1024? przy 800.. też wygląda ok ;p
skabszo
12.09.2007, 14:38:09
dzieki za uwagi wiec tak postaram sie odpowiedzieć - teksty które tam są chociazby to o rozdziałce to przyznam szczerze glupota po prostu wiecie nei chciałem wkładać tekstu Lorem bo robie to przy kazdej pracy - takaze teksty to faza testów, ale zapamietam to o rozdziałce

jesli o - ostatnie wydarzenia chodzi to troche dałem dupy, fakt z tego wzgledu że myslalem o zastosowaniu w calej stronie takiego fonta no niestety nie przeszło bo osadzanie czcionki okazalo sie trudniejsze niz myslalem. Co do 'blogowego' wyglądu to tak taki był zamiar

od dluzszego czasu podobala mi sie taka wersja strony. Jeśli chodzi o odbicia - to wstyd sie przyznać - ale to przez kompresję, mój PS ostro szwankuje i nie dość że nawalają kolory ( nie widze tego co robie, tzn kolory w obszarze roboczym sa inne niz normalnie ) to z kompresja tez są jaja. Zdaje sobie sprawe z tego ze jest ta strona niedopracowana ale wiecie nie chcialem robic kolejnej strony - do szufladki - dość dawno nie zmieniałem portfolia, a większość pracodawców jego wymaga. Co do samego topu, owszem juz słyszalem od znajomych ze to typowo dla architekta ale ja zajmuje sie tez rysowaniem , takim normalnym i czasem tez mi sie zdarzy jakąś chalupe narysowac i stad sie to wzielo

tylko ze tych prac akurat tu nie umieszczam. Widzę że menu naprawdę jest do wymiany trzeba nad tym pomyslec

co do opisów prac to przecież jest jak się kliknie ale dzieki wszystkim pomysle i postaram sie pozmieniac to i owo

pzdr
ckrzysiek
17.09.2007, 22:18:26
A propo Photoshopa - nie masz przypadkiem źle ustawionych przestrzeni barw? Sprawdź, czy roboczą przestrzenią jest RGB (dla stron internetowych niech to będzie sRGB), to samo sprawdź dla wyświetlania na monitorze.