mam plik csv w nastepujacej formie:
"17","biustonosz","bia³y","70B","10"^M"17","biustonosz","bia³y","70C","18"^M"17","biustonosz","bia³y","70D","4"^M"17","biustonosz","bia³y","75A","2"^M"17","biustonosz","bia³y","75B","4"^M"17","biustonosz","bia³y","75C","18"^M"17","biustonosz","bia³y","75D","29"^M ..." title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
gdzie pierwsza kolumna: model, czwarta: rozmiar, piata sztuki.
i chcialbym go zaimportowac do tabeli o kolumnach:
IDstock int(11)
productID int(11)
sizeID int(11)
colorID int(11)
in_stock int(11)
tyle, ze wszystko mam jeszcze pororzucane w innych tabelach, tzn.
mam tabele products, gdzie sa pola productID i model (ktory jest na pierwszej pozycji w pliku).
Nie moge wpisac do tabeli wynikowej "17", gdyz tam wpisuje product ID, ktory jest w tabeli products, dla odpowiedniego koloru i rozmiaru.
Myslalem zeby polaczyc to (LEFT JOIN products ON model="17" AND rozmiar=...), ale przy importowaniu nie mam pojecia jak to zrobic (wiem tylko jak uzywac go z selectem). Oczywiscie sizeID tak samo, w innej kolumnie sa przyporzadkowane ID poszczegolnym rozmiarom.
bo mysle ze SELECT-em stworzylbym sam sobie taki wynik wyszukiwania jakiego oczekuje, ale nie wiem jak to zapisac jako istniejaca tabele.
czy musze najpierw zaimportowac csv jako nowa tabele, wtedy wyszukac selectem i zapisac jako tabele ?
jesli tak to jak ? prosze o pomoc