Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System użytkowników na stronie prosto z phpBB! (?)
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Foxer
Witam.

Mocno zastanawiam się nad stworzeniem na www, systemu użytkowników, który opierałby się na kontach JUŻ stworzonego forum phpBB... wiem, wiem... powstało już kilka sys. portalowych które zostały oparte o phpBB / logowanie, newsy itd itp. Przykład: tutaj. Jednak mi chodzi o coś troszeczkę innego ;-).

Jak widzicie w powyższym przykładzie, strona (jej wygląd i treść) są bardzo ograniczone, natomiast ja wychodzę z założenia, że powinienem dostosować skrypty do strony, a nie stronę do skryptów.

Weźmy chociażby newsy - dobrze prezentujący się sys. newsów (nadal mówię o przykładzie), rozczarowuje mnie gdy tylko chciałbym np. skomentować daną nowinkę - wten wyskakuje mi topic Forum - wszystko wygląda jak standardowy board phpBB, a nie jak komentowanie newsa tongue.gif. To samo jeżeli chodzi o np. ankiety i inne komponenty owej strony.

Jak już wspomniałem osobiście mi się TAKA integracja z Forum phpBB nie podoba. Chciałbym raczej, aby np.: na mojej stronie (wygląd może nie mieć nic wspólnego z Forum phpBB) był maleńki formularz logujący (logowałby użytkowników zarejestrowanych na Forum), po zalogowaniu użytkownik miałby możliwość komentowania newsów zawartych W MOIM WŁASNYM (dopasowanym do strony) systemie newsów i w normalnym sys. komentowania. Poprostu, gdy naciśnie na "komentuj" otworzy mu się normalna strona z poprzednimi newsami i formularzem (wszystko wyglądające jak reszta strony, a nie jak Forum), który miałby tylko jedno pole do wypełnienia, mianowicie "Treść komentarza". Resztę informacji - Nick, E-mail, względnie inne rzeczy (np. avatar) mój własny sys. newsów/komentarzy brałby z bazy Forumowej :-).

Ehh, ciężko jest mi wyrazić ten pomysł, ale mam nadzieję że rozumiecie mój zamiar i to o czym pisałem wyżej.

Jeżeli tak: czy możliwe jest wykonanie tego to w ogóle? :-) Jeżeli jest wykonalne - prosiłbym tylko o jedno :-) - o pomoc w stworzeniu właśnie tego formularza logującego użytkowników (taki login.php ze struktury phpBB), który mógłbym wstawić w każde miejsce strony... (oczywiście jeżeli nie łamie to praw autorskich phpBB :-)).

Pozdrawiam biggrin.gif.
scanner
Pro -> php

Wymagać to będzie trochę pracy, ale sprawa jest prosta - podejrzyj pliki forum i na ich podstawie zbuduj własne skrypty, pamietajac, aby jaknajwiecej zmiennych (np. nazwy tabel) pochodzilo z forum jako takiego.
Narg
PHPNuke jest zintegrowany z PHPBB i to na takiej zasadzie o jaką Ci chodzi...

http://www.phpnuke.org/

Strona przygładowa którą podałeś jest templatem do forum nazywa się SUBPotal czy jakoś tak...

Pozdrawiam
Narg
Foxer
PhpNuke jest za bardzo skomplikowany w swoim kodzie poza tym - podobnie jak "przykład" ograniczony wyglądem, ja mam już gotowy design i jak mówiłem nie chciałbym go dostosowywać do skryptów ;-).

No cóż - chyba zostaje mi pójść za radą Scanner'a i pogrzebać w phpBB budując własne skrypty... przede mną długa, bolesna droga... ;-).
rzseattle
hmm a nie wystarczy szablony przerobic questionmark.gif?
Foxer
Przerobić szablon phpNuke... hmmm... to byłaby już chyba ostateczność i... jak myślę jeszcze więcej, jeszcze bardziej czasochłonnej pracy - przerobić coś takiego na szablon ;-) (link prowadzi do alpha-testowej wersji strony - ver. 0.000001). Jednak, nigdy nie mów nigdy. Jeżeli źle mi pójdzie z wybieraniem kodu z phpBB, spróbuję z przerobieniem szablonu.
wojto
Wbrew pozorom rozwiazanie jest bardzo proste.
Niedawno pisalem dwa skrypty oparte o baze uzytkownikow z forum, przyklad nad ktorym teraz pracuje jest tutaj: www.budowle.pl/ratmed/
do kazdego pliku includuje plik config.php, a w nim mam umieszczony na poczatku kod:
[php:1:8ad15e32bc]<?php
<?php

...

define('IN_PHPBB',true);
define('PREFIX','ratmed_');
$phpbb_root_path=$base_path.'forum/';
include($phpbb_root_path . 'extension.inc');
include($phpbb_root_path . 'common.'.$phpEx);

$userdata = session_pagestart($user_ip, PAGE_INDEX);
init_userprefs($userdata);

if (!$userdata['session_logged_in']) $userdata['user_level']="0";

mysql_connect('localhost','','') or die("Connection Error!");
mysql_select_db('') or die("Database Error!");

?>[/php:1:8ad15e32bc]

i mi to wystarcza, by lista userow byla aktywna
jeszcze dodam, ze w kazdym pliku na poczatku przed includowaniem config.php dodaje $base_path="../../"; (lub inna sciezke)

a zeby sprawdzic, czy user jest modem lub adminem, uzywam:
[php:1:8ad15e32bc]<?php
if (($userdata['user_level']==ADMIN) || ($userdata['user_level']==MOD))

?>[/php:1:8ad15e32bc]
jesli cos jest z tym kodem zle, to niech ktos mnie poprawi, w koncu na bledach sie uczymy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.