Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [solved] AjaxAgent i... kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Goric
Witam.
1. Wiadomość dla adminów: szukałem na całym forum takiego samego albo podobnego wątku, niestety, nic nie znalazłem.
2. Przejdę od razu do sedna: mam DUŻY problem z AjaxAgent. Otóż napisałem sobie funkcję importującą tekst z pewnego pliku do aktualnie wyświetlanej strony. Wszystko dobrze aż do czasu wyświetlenia treści. Okazuje się że zamiast polskich znaków pojawiają się znaki zapytania w kwadracie... Posprawdzałem kodowania plików, w sekcji HEAD dokumentu mam wpisany charset iso-8859-2, więc powinno wszystko iść dobrze... Proszę o szybką pomoc.

Z góry dziękuję.
tiraeth
Czy pliki, które "importujesz" Ajaxem mają ISO-8859-2? Czy plik, do którego "importujesz" też ma ISO-8859-2?

Jeśli tak, to spróbuj oba pliki zamienić na UTF-8 i zobacz czy przechodzi.
Goric
Próbowałem, tyle że po tym cała treść oprócz importowanej zaludnia się krzaczkami...
A jak próbowałem to wszystko miało iso-8859-2...

[EDIT] Problem rozwiązany, przeoczyłem pewny post na forum o AJAXie... W każdym razie dziękuję osobom które chciały mi pomóc happy.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.