Gibcio
3.08.2007, 09:01:51
Witam

Czy da się za pomocą kliknięcia w przycisk zmieniać zapisane w pliku treści na stronie, np.
$tresc1="aaaa";
$tresc2="bbbb";
$tresc3="cccc";
domyślnie pokazuje się $tresc1
i jak kliknę jeden raz w przycisk typu submit to żeby się pokazała $tresc2 drugi raz to tresc3 itd.
Prubowałem użyć for i while ale sie nie udało.
Proszę o pomoc - Z góry Dzięki
Fixus
3.08.2007, 10:14:13
napewno bez problemów za pomocą jednego guzika możesz zmieniać między dwoma rodzajami treści...co do większej to może spróbuj to zrobić na zasadzie licznika odwiedzin. To znaczy...zapisuj gdzieś ile razy guzik został naciśnięty i w zależności od tej wartości zmieniaj treść
likemandrake
3.08.2007, 10:16:15
Pewnie sie da, ale z Twojego pytania nie wynika o co dokladnie chodzi.... najszybciej zmiane tresci na stronie po kliknieciu na przycisk uzyskasz przy uzyciu javascript, a jesli mimo wszystko chcesz aby tresc byla podmieniana w php, to chyba w najprostrzy sposob uzyc sesji php.... i najlepiej zrobic tak, aby byla dostepna tylko do nastepnego wywolania strony.... wtedy np robimy tak:
bedziemy operowac na zmiennej sesyjnej 'ostatnia_tresc'....
jesli uruchamiamy skrypt i nie istnieje taka zmienna, to wyswietlamy tresc1 i do zmiennej sesyjnej ostatnia_tresc' przypisujemy wartosc tresc1, przy nastepnym wywolaniu strony zmienna 'ostatnia_tresc' ma wartosc tresc1, no wiec teraz wysylamy zawartosc zmiennej tresc2 i pod zmienna 'ostatnia_tresc' przypisujemy wartosc tresc2, itd.
to raczej najprostszy sposob, nalezy pamietac, jak juz wspomnialem, aby zmienna ta byla wazna tylko do nastepnego wywolania strony, wszelkie trzymanie takiej zmiennej w cookies, get czy post jest nie dozwolone (a to sie sam zastanow dlaczego)... a dlaczego wazna do nastepnego wywolania?? powiedzmy ze klikne na inny link na stronie, a potem na ten link gdzie sa tresci, no wiec otworzy mi sie strona z trescia ktora ostatnio ogladalem, o ile nie nastepna....
co do odpowiedzi poprzednika, ja zrozumialem pytanie autora jako rodzaj nawigacji po formularzach, bo do czego innego uzywac przycisku submit?
pozdrawiam