Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql]System banerów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Fixus
Witam...tworzę sobie prosty sytemik banerów wspomagający zarządzanie banerami na stronie i potrzebny jest mi sposób na zarządzanie priorytetem...
Chodzi o to zebym z panelu od CMSa (jako admin systemu banerowego) w zakladce banery mógł ustawić Pirorytet wyswietlania banerow czyli mamy np 3 banery. i ustawiam ze baner 1 ma sie wyswietlac co 3 osobe baner 2 ma sie wyswietlac co 5 wejscie na streone a 3 w pozostalych przypadkach
no i oczywiscie mozliwosc ustawienia rownego podzialu automatycznie. Jak to rozwiązać wg. was?
php programmer
Zakładasz sobie w pliku counter.txt licznik odwiedzin,
gdzie jest liczbą, którą zwiększasz przy kolejnej osobie,

a na stronie bierzesz tą liczbe z tego pliku:

1. <?php
  2. if (($liczba%3)==0) baner1(); 
  3. if (($liczba%5)==0) baner2(); 
  4. itd
  5. ?>
cicik
Ciekawe co się stanie przy piętnastym wejściu ;-)
Fixus
Cytat(cicik @ 30.07.2007, 21:13:59 ) *

trafna uwaga biggrin.gif cicik masz może jakieś inne propozycje ? smile.gif
Kicok
Może po prostu zapisuj w bazie procent szansy na wyświetlenie danego bannera, a przy każdej odsłonie strony losuj wyświetlany banner przy pomocy: mt_rand(0,99)
php programmer
Cytat(cicik @ 30.07.2007, 21:13:59 ) *

Ja tylko przedstawiłem w postaci kodu
pomysł autora, jak wymyślił tak dostał
cicik
Każdemu banerowi przypisuj ilość punktów (priorytet).
Przy wyświetlaniu banera sumuj punkty wszystkich banerow...
Podziel przedział od 0 do 99 proporcjonalnie pomiędzy banery w zależności od przyznanych punktów.
Losuj liczbę od 0 do 99. Wyświetl ten baner, w który trafi.

Generalnie kupa liczenia dlatego może w bazie każdemu banerowi przypisywać dwie liczby oznaczające końce przedziału i w seleccie losować liczbę i brać baner, w którego przedziale liczba się mieści. Przedziały przeliczać przy edycji/dodaniu/usuwaniu banera.
php programmer
Za dużo niepotrzebnego kombinowania,
przychylam się do propozycji @Kicok
proste i sensowne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.