Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]problem z flashem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patmar84
Witam

Mam problem, dopiero ucze się php, muszę zrobić stronkę z flashem na samej górze, jako ozdobą bez zadnych funkcji. Stronka jest w htm z elementem php do wyświetlenia zawartosci strony z bocznego menu. Wszystko działa ok tylko, że flash za każdym razem się przeładowuje co powoduje miganie strony a to sprawia wrażenia jakby cała strona się przeładowała.

Jeśli zamiast flasha wsadzam jpg to wsystko jest w porządku.

Proszę o pomoc
nexis
Cytat(patmar84 @ 29.07.2007, 13:28:53 ) *
flash za każdym razem się przeładowuje co powoduje miganie strony a to sprawia wrażenia jakby cała strona się przeładowała

1) Twój problem nie ma najmniejszego związku z PHP
2) Bez aktywności użytkownika Twój flash się za każdym razem przeładowuje? Jeśli tak, to masz błąd w animacji flash.
3) Najlepiej poczęstuj nas linkiem, jeśli chcesz uzyskać właściwą radę, bo nie najlepiej to wytłumaczyłeś.
4) Przeczytaj zasady panujące na forum Przedszkole!
patmar84
flash dziala w petli i nie przeładowuje się sam, dopiero po wybraniu pozycji z menu w trakcie ładowania treści flash również się przeładowuje.

Strona jest w html, flash jest osadzony w części html, menu i menu boczne jest w html z linkami do obszaru z php znajdujacego się obok menu bocznego. Kiedy wybieram pozycję z menu w obszarze z php laduje się treść i tak powinno być smile.gif problem w tym, że oprócz tego ładuje się ponownie flash ma kolo 150 kb więc stronka miga i sprawia wrażenia jakby całość się przeładowywała, a php chciałem użyć by tego uniknąć.
kossa
Jeśli wybierasz nową sekcję z menu i strona się przeładowuje to i flash musi zosta na nowo wczytany jak cały content. To logiczne.

Rozwiązania:
- najgorsze: strona na ramkach
- jeśli dane wyciągasz np. z bazy to możesz zastosować technologię ajax i przeładowywać tylko jednego div'a do którego możesz ładować treść bez przeładowywania strony

Łukasz

edit:
przypomniało mi się - ważne jest w jaki sposób osadziłeś flasha - jeśli zastosowałeś jakiś skrypt który aktywuje flasha w IE i Opera (aby nie trzeba było na niego kliknąć) to niektóre tego typu skrypty dają właśnie taki efekt jakby szybki refresh strony
patmar84
flash jest wsadzony w ten sposób:

1. <td colspan="10"><object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="766" height="213">
  2. <param name="movie" value="../images/top.swf" />
  3. <param name="quality" value="high" />
  4. <embed src="../images/top.swf" quality="high" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="766" height="213"></embed>
  5. </object></td>

nie stosowałem żadnego skryptu.

myślałem, że jeżeli używam php do ładowaniatreści do tabeli w której został wsadzony to przeładowuje się tylko ta tabela a nie cala strona.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.